23:57 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Επίθεση σε πετρελαϊκές στη Σαουδική Αραβία (66)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε νωρίτερα ότι η Ουάσιγκτον «δεν χρειάζεται διαμεσολαβητή», προσθέτοντας – αναφερόμενος  στο Ιράν – ότι «ξέρουν ποιον να καλέσουν».

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Καν δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ του ζήτησε να βοηθήσει να μετριαστούν οι εντάσεις με το Ιράν και πρόσθεσε ότι αμέσως πήγε να μιλήσει με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Τρίτη, ο κ. Καν ανέφερε ότι δεν μπορεί επί του παρόντος να αναφέρει κάτι παραπάνω, εκτός από το ότι «προσπαθούμε και μεσολαβούμε».

Τη Δευτέρα, ο κ. Τραμπ συζήτησε με τον κ. Καν για τις υπάρχουσες εντάσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν και πιθανούς τρόπους για την αποφυγή της κλιμάκωσης της κατάστασης, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του. Οι δύο άνδρες μίλησαν επίσης για τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη σημασία του διαλόγου Ινδίας – Πακιστάν.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο κ. Τραμπ ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον θα ενισχύσει τις κυρώσεις της εναντίον του Ιράν εάν η Τεχεράνη δεν υπακούσει στις απαιτήσεις των ΗΠΑ.

Ο κ. Τραμπ επανέλαβε επίσης ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο για μια μελλοντική φιλία με την Τεχεράνη, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θέλουν εταίρους και όχι εχθρούς. Ο ίδιος υπερασπίστηκε την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία για το Ιράν.

Η ένταση μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών κλιμακώθηκε κατά τους τελευταίους μήνες.

Σειρά επιθέσεων εναντίον δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν και στα Στενά του Ορμούζ, καθώς και η πρόσφατη επίθεση κατά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας, επιδείνωσαν την κατάσταση, με την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της να κατηγορούν το Ιράν. Η Τεχεράνη έχει αντικρούσει όλες τις κατηγορίες.

Θέμα:
Επίθεση σε πετρελαϊκές στη Σαουδική Αραβία (66)

Σχετικά:

Ρουχανί: Οι Χούθι έπληξαν τη Σ. Αραβία επειδή τα αμερικανικά συστήματα είναι ανεποτελεσματικά
Τραμπ στον ΟΗΕ: Οι ΗΠΑ δεν είναι υπέρ μιας «ατελείωτης πολεμικής σύρραξης»
Η αποκατάσταση των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία μπορεί να διαρκέσει μήνες
Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία δείχνουν το Ιράν για τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία
Tags:
Κόλπος του Ομάν, Περσικός Κόλπος, Στενά του Ορμούζ, πυρηνική συμφωνία, Ντόναλντ Τραμπ, Ιμράν Καν, Ιράν, Πακιστάν, Σαουδική Αραβία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK