20:33 31 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την πρόταση του Ρώσου Προέδρου για τους πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς θα συζητήσει το Βερολίνο με τους συμμάχους του.

Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι έλαβε την πρόταση του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να εισαγάγει μορατόριουμ στην εγκατάσταση πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη και σκοπεύει να το συζητήσει με τους συμμάχους στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τους εταίρους.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η γερμανική κυβέρνηση έλαβε ένα μήνυμα από τον πρόεδρο της Ρωσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε, και οι άλλοι σύμμαχοι και εταίροι μας έλαβαν ένα παρόμοιο μήνυμα», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου.

«Σκοπεύουμε να συζητήσουμε αυτό το μήνυμα με τους στενότερους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», πρόσθεσε.

Η ρωσική Kommersant μετέδωσε νωρίτερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε ένα μήνυμα στους ηγέτες αρκετών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των μελών του ΝΑΤΟ, με πρόταση να εισαχθεί μορατόριουμ ως προς την εφαρμογή της συνθήκης INF για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη και άλλες περιοχές.

Το μήνυμα διαβιβάστηκε στις 19 Σεπτεμβρίου, δήλωσε διπλωμάτης του ΝΑΤΟ, ο οποίος βρίσκεται στην 74η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το ίδιο μέσο.

Σύμφωνα με την επιστολή, το μορατόριουμ για την INF θα απαιτήσει επιπρόσθετα μέτρα που θα επαληθεύουν ότι αυτό ακολουθείται, ειδικά σε περιπτώσεις όπου ήδη εκτοξευτές πυραύλων μέσου βεληνεκούς έχουν αναπτυχθεί στην Ευρώπη.

Η συνθήκη INF, η οποία υπογράφηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σοβιετική Ένωση το 1987, απαιτούσε από τις χώρες αυτές να εξαλείψουν τους βαλλιστικούς πυραύλους και τους πυραύλους Κρουζ εδάφους με εύρος από 500 έως 5.500 χιλιόμετρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από τη Συνθήκη INF στις 2 Αυγούστου μετά την επίσημη ανακοίνωση αναστολής των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από την INF έξι μήνες νωρίτερα.

Η Μόσχα ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία τον Ιούλιο ως απάντηση.

Και οι δύο χώρες έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι παραβιάζουν τη συνθήκη του 1987.

Tags:
πύραυλος, βαλλιστικός πύραυλος, Ρωσία, ΗΠΑ, Συνθήκη INF, συνθήκη INF, Βλαντίμιρ Πούτιν, Γερμανία, Βερολίνο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK