ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η Μόσχα καλεί για επίλυση της κατάστασης στον Περσικό Κόλπο μέσω διαλόγου και χωρίς αβάσιμες κατηγορίες, ανέφερε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Οι εντάσεις στον Περσικό Κόλπο τροφοδοτούνται τεχνητά και ζητάμε να ξεπεραστούν οι υπάρχουσες διαφορές μέσω του διαλόγου, χωρίς αβάσιμες κατηγορίες», υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή.

Ο κ. Λαβρόφ σημείωσε ότι δεν ήταν ενθαρρυντική η αρχική αντίδραση των ΗΠΑ στη ρωσική πρόταση για επέκταση της Στρατηγικής Συνθήκης Επιθετικών Όπλων (START) και για συμμετοχή στο μορατόριουμ για τη μη ανάπτυξη πυραύλων μέσης και μικρότερης εμβέλειας.

«Ο πρόεδρος Πούτιν ανήγγειλε την απόφαση να μην αναπτύξει πυραύλους εδάφους μεσαίας και μικρότερης εμβέλειας στην Ευρώπη ή σε άλλες περιοχές, εφόσον οι Αμερικανοί πράξουν το ίδιο» σημείωσε ο κ. Λαβρόφ.

Πρόσθεσε ότι η Μόσχα πρότεινε επανειλημμένα στην Ουάσιγκτον να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την επέκταση της Συνθήκης START.

«Η Ρωσία και η Κίνα τάσσονται υπέρ της έγκρισης ενός νομικά δεσμευτικού εγγράφου για την πρόληψη της κούρσας των εξοπλισμών στο διάστημα. Αλλά η αντίδραση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους δεν είναι ενθαρρυντική», σημείωσε ο κ. Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία κατέθεσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης σχετικά με την ενίσχυση του συστήματος ελέγχου των εξοπλισμών.

«Θα ήθελα να ανακοινώσω σήμερα ότι, κατά την τρέχουσα σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης, καταθέσαμε σχέδιο ψηφίσματος για την ενίσχυση και την ανάπτυξη του συστήματος συμφωνιών για τον έλεγχο των όπλων, τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Καλώ όλους να συμμετάσχουν σε εποικοδομητικές συνομιλίες», υπογράμμισε ο κ. Λαβρόφ.

Ένα ακόμη ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Λαβρόφ ήταν η ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων της Ρωσίας - ένας τομέας στον οποίο η Μόσχα ενεργεί με την ύψιστη ευθύνη χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του έθνους.

«Η Ρωσία θα συνεχίσει να εργάζεται επίμονα για να ενισχύσει την καθολική ασφάλεια. Στον τομέα αυτό ενεργούμε με μεγάλη ευθύνη, επιδεικνύοντας συγκράτηση στην ενίσχυση της αμυντικής μας ικανότητας, προφανώς όχι εις βάρος της αποτελεσματικής εξασφάλισης της εθνικής μας ασφάλειας και με πλήρη συμμόρφωση με τις διεθνείς νόμους», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο την «απαράδεκτη» κατάσταση γύρω από την άρνηση χορήγησης βίζας σε μέρος της ρωσικής αντιπροσωπείας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την Τετάρτη, στον απόηχο της άρνησης των ΗΠΑ να εκδώσουν βίζα σε μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας, ο κ. Λαβρόφ έθεσε θέμα μεταφοράς της έδρας του ΟΗΕ.

Σχετικά:

Ο Λαβρόφ συζήτησε με τον Πομπέο για την απαράδεκτη άρνηση παροχής βίζας σε Ρώσους διπλωμάτες
Tags:
πύραυλοι, όπλα, ΗΠΑ, Περσικός Κόλπος, Ρωσία, Σεργκέι Λαβρόφ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK