15:35 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 12
Βρείτε μας

To Sputnik εξετάζει το φαινόμενο «Γκρέτα Τούνμπεργκ», που γνωρίζει μεγάλη απήχηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κατακτά ραγδαία τη δημόσια συζήτηση. Ποια είναι η άποψη των ειδικών.

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, δεν την ήξερε σχεδόν κανείς. Ωστόσο, η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι αυτές τις ημέρες η πιο πολυσυζητημένη 16χρονη στον πλανήτη. Αφορμή για αυτό στάθηκε η πύρινη και γεμάτη θυμό, ομιλία της από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με κεντρική ιδέα να στρέψει τα «βέλη» εναντίον των επικεφαλής των κρατών – μελών του ΟΗΕ με την κατηγορία ότι «της κλέβουν τα όνειρα και την παιδικότητά της».

Την ίδια στιγμή τους απέδωσε ευθύνες αναφορικά με την έλλειψη δράσης και πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η 16χρονη που διαβεβαιώνει ότι πάσχει από το σύνδρομο Άσπεργκερ, προκαλεί τόσο θετικά όσο και αρνητικά σχόλια στα social media και τα ΜΜΕ καθώς και μοιρασμένες απόψεις ανάμεσα σε ειδικούς.

Αντιμετώπισε επίσης την ειρωνική αντίδραση του Αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αλλά και την απάντηση του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.

Αποκωδικοποιώντας το θυμωμένο βλέμμα της Γκρέτα

«Η Γκρέτα προέρχεται από τη Βόρεια Ευρώπη όπου υπάρχει μια παράδοση ακτιβισμού. Αξίζει να τονίσουμε ότι αυτό ξεκίνησε από τα κοινωνικά δίκτυα. Η ύπαρξη των social media της έδωσε τη δημοσιότητα. Επιπλέον βλέπουμε το θυμωμένο βλέμμα της. Αυτό συνοδεύτηκε αργότερα με έναν λόγο ο οποίος ήταν συγκινησιακός και θυμωμένος», επισημαίνει στο Sputnik ο Κώστας Σπηλιώτης, ψυχοθεραπευτής – κοινωνιολόγος.

Και συμπληρώνει:

«Θα πρέπει αν δούμε αν όντως αυτή η κοπέλα εκφράζει τη σημερινή γενιά που είναι θυμωμένη. Και χωρίς να την ακούσεις, αυτό το θυμωμένο βλέμμα λέει πάρα πολλά. Πολλοί ταυτίζονται με αυτό λόγω των κοινών στοιχείων που βλέπει. Με το θυμό απέναντι στην κλιματική αλλαγή, την εξουσία, τη θυμωμένη νεότητά της. Εκφράζει μια γενιά 16άρηδων που μας δείχνει πώς το βιώνουν οι νέοι άνθρωποι;»

Την ίδια στιγμή, εκτιμά ότι η έφηβη ακτιβίστρια έχει γίνει παγκόσμιο σύμβολο, και ότι ακόμα και οι πολέμιοι της δεν μπορούν να την αγνοήσουν.

«Στον δυτικό κόσμο παλεύουν δύο επιμέρους κόσμοι. Ο παλιός και ο καινούριος κόσμος. Ο νέος κόσμος αντιδρά στην κατασπατάληση των πόρων και της ενέργειας. Στην κατανάλωση που γίνεται, ώστε να έχουμε περισσότερο πλούτο. Αυτό φαίνεται ότι θέλει να αντιπροσωπεύει η Γκρέτα και σε αυτό αντιδρούν οι πολέμιοί της».

Για το θέμα τοποθετείται στο Sputnik και η ψυχολόγος Γεωργία Ιατρίδου:

«Όσο έξυπνη και να είναι, δεν θα ήταν σωστότερο να είναι στο σχολείο της; Είναι μόλις 16 χρονών. Η έρευνα πρέπει να εστιάσει μάλλον στο ποιος έδωσε το δικαίωμα σε ένα 16χρονο παιδί να μιλήσει στη συνέλευση του ΟΗΕ για το κλίμα».

Όπως εξηγεί:

«Οι αυτιστικοί μπορούν να εμφανίσουν από νοητική διαταραχή έως και πολύ υψηλά επίπεδα ευφυΐας. Κάτι που μπορεί να γίνει εργαλείο στα χέρια κάποιων καλοθελητών. Πρέπει να εστιάσουμε στη στόχευση των κύκλων που φαίνεται να τη χρησιμοποιούν, προσπαθώντας να μιλήσουν στη λαϊκή μάζα μέσα από κοινά αποδεκτές ιδέες».

«Ποιος θα ήταν καταλληλότερος για να προωθήσει αυτές τις μαρξιστικές αηδίες, από ότι μια νεαρή γυναίκα;»

Για τις σκοπιμότητες πίσω από το πρόσωπο του νεαρού κοριτσιού εκφράζει σε άρθρο του στο Sputnik, ο Τζον Γκαντ, που εργάστηκε επί σειρά ετών για το BBC και την εφημερίδα Sun:

«Όπως και οι βίγκαν, χρησιμοποιούνται και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από μια παγκόσμια ελίτ που απλά ψάχνει περισσότερες δικαιολογίες για να μας επιβάλει φόρους μέχρι θανάτου και να μας σταματήσει να ταξιδεύουμε ή να βιώνουμε τον κόσμο.Ο "περιβαλλοντισμός" είναι η νέα θρησκεία και χρησιμοποιείται ως μορφή ελέγχου, σχεδόν ένα όπιο των λαών», αναφέρει μεταξύ άλλων και συμπληρώνει:

«Ωστόσο, το πρόβλημα για την ελίτ είναι ότι οι μάζες δεν "τσιμπάνε" πλέον από αυτή την ιστορία τρόμου. Οι περισσότεροι συνηθισμένοι φυσιολογικοί άνθρωποι ενδιαφέρονται για τις φάλαινες, το νέφος, το πλαστικό στον ωκεανό, αλλά δεν ενστερνίζονται όλη την προπαγάνδα».

«Πιστεύω», συνεχίζει, «στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Πιστεύω στην ανακύκλωση και δεν χρησιμοποιώ πλαστικό μίας χρήσεως. Χρησιμοποιών τις δικές μου τσάντες όταν πάω για ψώνια αλλά, εντάξει, αυτή η κλιματολογική υστερία έχει παραγίνει. Σίγουρα τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να το κατανοήσουν και να συνειδητοποιήσουν ότι χειραγωγούνται από ανθρώπους που έχουν πολύ περισσότερα στο μυαλό τους από το περιβάλλον. Φυσικά, ποιο θα ήταν το καταλληλότερο πρόσωπο για να προωθήσει όλες αυτές τις μαρξιστικές αηδίες, από μια νεαρή γυναίκα; Κανείς δεν θα τολμούσε να την επικρίνει, θα φοβόταν ότι θα τον απέκλειαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμα και από την "κοινωνία των ευγενών"».

Διερωτάται δε τα παρακάτω:

«Έχετε γνωρίσει εσείς ποτέ παιδί που να κλείνει τον θερμοστάτη της θέρμανσης; Που να μην ασχολούνται συνεχώς με τα κινητά τους ή τα παιχνίδια στους υπολογιστές τους; Που δεν θέλουν να έχουν αυτοκίνητο στα 17 τους χρόνια, που δεν θέλουν να περπατούν ποτέ; Τι κάνουν για να σώσουν τον πλανήτη; Α ναι, κάνουν κοπάνα από το σχολείο βρίζοντας τον Τραμπ στους δρόμους των πρωτευουσών του κόσμου».

Τα «σκοτεινά» σημεία στην ιστορία της

Η νεαρή Γκρέτα που έγινε γνωστή μετά από την έντονη διαμαρτυρία της κατά του κλίματος έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο, το καλοκαίρι του 2018 μέσα σε λίγους μήνες κατόρθωσε να αποτελέσει βασική ομιλήτρια στη Διάσκεψη Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή ενώ συμμετείχε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Η κριτική των πολεμίων της συμπυκνώνεται μεταξύ άλλων στο πως μπορεί να έγινε γνωστή τόσο γρήγορα μια 16χρονη και να αποκτά βήμα σε κορυφαία διεθνή φόρα.

​Με δυσπιστία και εγείροντας πολλά ερωτηματικά αντιμετωπίζεται, επίσης, η αποκαλούμενη «επίσημη διαχειρίστριά» της. Πρόκειται για τη μόνιμη συνοδό της που ακούει στο όνομα Λουίζα-Μαρί Νόιμπάουερ. Αυτό συμβαίνει διότι η προαναφερόμενη κυρία είναι μέλος του γνωστού ΟΝΕ Foundation, το ίδρυμα που συστάθηκε από τη Μελίντα Γκέιτς, τον Τζορτζ Σόρος και πλήθος άλλων επιφανών φιλάνθρωπων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της φτώχειας σε παγκόσμια κλίμακα. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο σοβαρό κι αν είναι το έργο του ΟΝΕ Foundation, ουδεμία ενασχόληση έχει με θέματα περιβάλλοντος και κλιματικών αλλαγών.

Το σύνδρομο Άσπεργκερ

Η νεαρή ακτιβίστρια με τους εκατομμύρια followers στο Twitter, το κορίτσι που έκανε τους ηγέτες του κόσμου να την προσέξουν, αντιμετώπισε βαριά κριτική για κάτι που δεν ανήκει στον αγώνα της κατά της κλιματικής αλλαγής. Η Γκρέτα έχει διαγνωσθεί με σύνδρομο Ασπεργκερ, που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού.

Η Ελισάβετ Διακάτου, αναπτυξιακή ψυχολόγος και συστημική ψυχοθεραπεύτρια, με ειδίκευση στον αυτισμό και στο σύνδρομο Άσπεργκερ, μίλησε στο Sputnik και τονίζει:

«Το λάθος μας σαν κοινωνία είναι ότι πάμε να σπιλώσουμε το όνομα ενός ανθρώπου που πάει να κάνει τη διαφορά. Για ποιο λόγο δεν αντέχουμε το διαφορετικό; Για ποιο λόγο πρέπει να συνδέσουμε τη διάγνωση όποιου συνδρόμου έχει με τις ιδέες και το έργο αυτής της κοπέλας αναφορικά με το κλίμα; Μιλάει για μια παγκόσμια αλήθεια που πονάει όσους δεν τους συμφέρει. Για κάποιους αυτό αντικατοπτρίζει το μέλλον του πλανήτη, αυτό που θα παραλάβουν οι νέοι άνθρωποι».

Και προσθέτει:

«Προσωπική μου άποψη: Σαν πολίτης αυτού του πλανήτη με ενοχλεί για ποιο λόγο να εστιάζουμε σε ένα παιδί, ενώ χιλιάδες κόσμος μπορεί να διαδηλώνει και να φωνάζει για τον Αμαζόνιο που καίγεται εδώ και μήνες. Η Γκρέτα μπορεί να είναι και μια ιστορία που θα ξεφουσκώσει. Ωστόσο πρέπει να εστιάσουμε στην ουσία. Να κινητοποιηθεί κόσμος από αυτό. Μας λείπει η έμπνευση. Μας λείπουν οι ηγέτες. Αν όντως η Γκρέτα είναι μια αλλαγή όπως παρουσιάζεται, τότε καλώς να έρθει».

«Ακούμε τελικά την Γκρέτα επειδή έχει άσμπεργκερ (αν έχει), ή επειδή λέει αλήθειες που μας πονάνε;», διερωτάται.

Τι λένε οι επικριτές της

Επικριτές της Γκρέτα της προσάπτουν ότι επιδίδεται στη διαμαρτυρία, αλλά ότι δεν έχει καμία απολύτως πρόταση για το κλίμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δημοσιογράφος Μαρκ Ρέιζινγκερ, ο οποίος μετέβη στη Σουηδία ειδικά για να συναντήσει την ανήλικη ακτιβίστρια και να καταλάβει τι ακριβώς πρεσβεύει και διακηρύσσει, έπεσε σε «τοίχο»: μια γυναίκα τον εμπόδισε να πλησιάσει την Γκρέτα, λέγοντάς του «έχει κάτι άλλο να κάνει αυτή τη στιγμή».

Από την πλευρά της, η Σουηδή μαθήτρια αρνήθηκε τις φήμες περί προγραμμένων ομιλιών της, γεγονός που δικαιολογεί την άρνηση επικοινωνίας της με δημοσιογράφους στο παρασκήνιο. Παραδέχθηκε, πάντως, ότι επιτρέπει κάποιες προσθήκες στους λόγους που εκφωνεί από ειδικούς και επιστήμονες, στο όνομα της «απόλυτης ορθότητας» των γεγονότων.

Ενισχύοντας τις φωνές που την αμφισβητούν, η Γκρέτα δεν δίνει και πολλές λεπτομέρειες για το πώς θα επιτευχθούν οι οικολογικοί στόχοι που θέτει, την ώρα μάλιστα που δείχνει να ασχολείται μεν με εκπομπές ρύπων, όπως είναι το διοξείδιο του Θείου, να κλείνει, όμως, τα μάτια μπροστά στις πυρκαγιές σε Λατινική Αμερική και Αφρική ή στη μαζική καταστροφή των δασών. Εντύπωση προκαλεί, μάλιστα, η αναφορά της στους αρκτικούς πάγους στο άκουσμα της είδησης ότι φλέγεται η Σιβηρία.

Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι η Γκρέτα Τούνμπεργκ θα συνεχίσει να προκαλεί ερωτήματα και συζητήσεις.

Tags:
ακτιβιστές, ακτιβισμός, Ντόναλντ Τραμπ, ψυχολόγος, ψυχολογία, Γκρέτα Τούνμπεργκ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK