15:34 01 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την προθεσμία της 31 Οκτωβρίου του 2019, με το Λονδίνο να δηλώνει έτοιμο να υποβάλει μία νέα πρόταση για τα ιρλανδικά σύνορα.

Έτοιμο να καταθέσει νέα πρόταση για το «ιρλανδικό backstop» δηλώνει το Λονδίνο, το οποίο ετοιμάζεται να αποκαλύψει το σχέδιό του για τα ιρλανδικά σύνορα την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «The Daily Mail», η πρόταση, η οποία αποσκοπεί στο «ξεμπλοκάρισμα» των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες, θα κατατεθεί μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος, δηλαδή την προσεχή Τετάρτη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Στιβ Μπάρκλεϊ, εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία για ένα ομαλό Brexit παραμένει εφικτή.

«Αλλά χρειάζεται πολιτική θέληση και από τις δύο πλευρές» έσπευσε να προσθέσει, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

Δεν παρέλειψε δε, να υποστηρίξει ότι «πλησιάζουμε τη στιγμή της αλήθειας για τις διαπραγματεύσεις», ενώ επανέλαβε τη δέσμευση για τη διασφάλιση μίας συμφωνίας.

Η προθεσμία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. εκπνέει στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς ωστόσο, να αποκλείεται μία νέα παράταση. Άλλωστε, μέχρι στιγμής έχουν δοθεί ακόμη δύο παρατάσεις στην ημερομηνία του Brexit.

Πάντως, ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έχει καταστήσει σαφές ότι στις 31 Οκτωβρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ε.Ε., είτε υπάρχει συμφωνία, είτε δεν υπάρχει.

Η δέσμευση αυτή, όμως, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, η οποία τάσσεται εναντίον ενός άτακτου Brexit.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, έχει προωθήσει και εγκρίνει νομοσχέδιο, με βάση το οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο δύναται να ζητήσει τρίμηνη παράταση του Brexit, εφόσον έως τις 19 Οκτωβρίου δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με την Ε.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προτεινόμενη ρύθμιση του backstop επιτρέπει στη Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει στην Τελωνειακή Ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή «σκληρού» συνόρου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά τη χρονική περίοδο, μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου, σε περίπτωση κατάρρευσης των διμερών διαπραγματεύσεων για τη Μελλοντική Σχέση Λονδίνου – Βρυξελλών.

Ο Τζόνσον έχει χαρακτηρίσει το backstop ως «αντιδημοκρατικό», δηλώνοντας ότι «δεν συμβαδίζει με την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου ως κράτος».

Σχετικά:

Υφυπουργός Brexit: Μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία αποχώρησης έως τις 31 Οκτωβρίου
Ο Τζόνσον μπορεί να εντάξει το Brexit στην ομιλία της Βασίλισσας
Γιούνκερ: Αν δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit, υπεύθυνη θα είναι η Βρετανία
Tags:
Μπόρις Τζόνσον, Βρυξέλλες, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Ένωση, σύνορα, Βόρεια Ιρλανδία, Ιρλανδία, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο, σκληρό Brexit, Brexit, Brexit, Brexit
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK