09:16 04 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Brexit (87)
0 0 0
Βρείτε μας

Νωρίτερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν είχε αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει νέα έγγραφα από το Λονδίνο για το Brexit.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον πρότεινε την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία με τη διατήρηση της Βόρειας Ιρλανδίας στο τελωνειακό έδαφος της Βρετανίας και ψηφιοποίηση όλης της τελωνειακής διαδικασίας.

Το έγγραφο με τις προτάσεις παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ελπίζει ότι θα γίνει αποδεκτό και από τις δύο πλευρές και θα είναι εντός του πλαισίου της συμφωνίας του Μπέλφαστ (γνωστή και ως Good Friday Agreement) που καθορίζει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν «σκληρά» σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Εφόσον γίνει αποδεκτή, η συμφωνία θα «διασφαλίσει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα είναι πλήρες μέρος της τελωνειακής περιοχής του Ηνωμένου Βασιλείου, όχι της περιοχής της ΕΕ, μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου, με όλες τις τελωνειακές διαδικασίες που είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με το τελωνειακό καθεστώς του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ να γίνονται ηλεκτρονικά».

Παραδέχθηκε ότι ένας «μικρός αριθμός φυσικών ελέγχων» πιθανόν να διεξάγεται στις εγκαταστάσεις των εμπόρων ή σε άλλα σημεία της αλυσίδας εφοδιασμού.

«Βάση για σοβαρές συνομιλίες»

Το κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας DUP καλωσόρισε την πρόταση του Μπόρις Τζόνσον για αποφυγή των «σκληρών» ιρλανδικών συνόρων ως βάση για σοβαρές συνομιλίες μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε.

«Αυτή η πρόταση δημιουργεί τη βάση για να συνεχίσει η ΕΕ μία σοβαρή και σταθερή δέσμευση με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την εσωτερική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου» αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Το έγγραφο θα «προβλέπει τη δημιουργία ρυθμιστικής ζώνης σε ολόκληρη τη νήσο της Ιρλανδίας, η οποία θα καλύπτει όχι μόνο τους κανόνες υγειονομικής και φυτοϋγειονομικής προστασίας (SPS) και γεωργικών ειδών διατροφής, αλλά όλα τα αγαθά, εξαλείφοντας έτσι τους ρυθμιστικούς ελέγχους για το εμπόριο αγαθών μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και την Ιρλανδίας».

Όπως είχε κάνει γνωστό νωρίτερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, η Επιτροπή βρισκόταν σε αναμονή του κειμένου το οποίο «μόλις το λάβουμε, θα το εξετάσουμε αντικειμενικά και υπό το πρίσμα των κριτηρίων για όσα γνωρίζουμε».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί οργανωμένη αποχώρηση της χώρας από την Ένωση στη βάση της συμφωνίας που επικυρώθηκε από όλα τα μέρη καθώς αυτό θα ήταν πολύ καλύτερο από την αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Ωστόσο, «απαιτείται μια συμφωνία για τα ιρλανδικά σύνορα, η οποία θα ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις της ΕΕ», ανέφερε η Αντρέεβα.

Το προτεινόμενο backstop

Η υπάρχουσα πρόταση με την οποία διαφωνεί ο Μπόρις Τζόνσον είναι η ρύθμιση του backstop που επιτρέπει στη Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει στην Τελωνειακή Ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή «σκληρού» συνόρου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά τη χρονική περίοδο, μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου, σε περίπτωση κατάρρευσης των διμερών διαπραγματεύσεων για τη Μελλοντική Σχέση Λονδίνου – Βρυξελλών.

Ο Τζόνσον έχει χαρακτηρίσει το backstop ως «αντιδημοκρατικό», δηλώνοντας ότι «δεν συμβαδίζει με την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου ως κράτος».

Διαβάστε ακόμα:

Brexit: Νέα πρόταση για το ιρλανδικό backstop ετοιμάζει το Λονδίνο

Ο Γιούνκερ αρνείται ότι έχει «ερωτική σχέση με το backstop» και γίνεται θέμα στο Twitter

Θέμα:
Brexit (87)
Tags:
Ηνωμένο Βασίλειο, τελωνείο, σύνορα, Ιρλανδία, Βόρεια Ιρλανδία, Μπόρις Τζόνσον, Brexit
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK