12:00 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων έχει θέσει σε εφαρμογή η πυροσβεστική υπηρεσία, μετά το έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ.

Σε πλήρη επιφυλακή έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός εν όψει της μεταβολής που αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από το πρωί της Πέμπτης.

Οι πυροσβεστικές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή το ειδικά σχεδιασμένο επιχειρησιακό σχέδιο, με στόχο την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων.

Παράλληλα, σε άμεση συνεργασία με την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουν ενημερώσει όλες τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις τοπικές αρχές, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Την ίδια ώρα, η πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται σε περιοχές που προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Υπενθυμίζεται ότι η μεταβολή του καιρού, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, θα ξεκινήσει από τα δυτικά, με βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Σχετικά:

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Με ενισχυμένες δυνάμεις η Πυροσβεστική στη μάχη με τις φλόγες στη Ζάκυνθο
Tags:
ΕΜΥ, πλημμύρες, πλημμύρα, πυροσβέστες, πυροσβεστική, Πυροσβεστική, έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, έκτακτο δελτίο επιδείνωσης, δελτίο καιρού
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK