08:35 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η ΕΕ εμφανίζεται να μην έχει ικανοποιηθεί από την πρόταση του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit και τα ιρλανδικά σύνορα, με πηγές να δηλώνουν ότι «οδεύουμε προς παράταση» της εξόδου από την ΕΕ.

Καθώς ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, διαμήνυσε ότι θα προχωρήσει με το Brexit την 31η Οκτωβρίου ό,τι κι αν γίνει, οι Βρυξέλλες αντέδρασαν με απογοήτευση στο σχέδιο του Τζόνσον για τα σύνορα της Ιρλανδίας, σύμφωνα με τον Guardian.

Αναφέρεται επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε επίσης τις μυστικές συνομιλίες στις οποίες ο Τζόνσον βάσιζε τις ελπίδες του για επίτευξη συμφωνίας για το Brexit πριν από μια συνάντηση κορυφής στις 17 Οκτωβρίου.

Η «συμβιβαστική» πρόταση Τζόνσον για τα σύνορα της Ιρλανδίας

Η νέα πρόταση του Τζόνσον για το Brexit παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, περιλαμβάνει τα εξής:

  • Η Βόρεια Ιρλανδία θα μείνει στην ίδια τελωνειακή ζώνη με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Δεν θα υπάρχουν τελωνειακοί έλεγχοι στα σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
  • Κατά τη μεταβατική περίοδο, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, στη Βόρεια Ιρλανδία θα διατηρηθούν οι κανόνες της ΕΕ για όλα τα αγαθά.
  • Εφόσον το επιθυμούν οι αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας, η μεταβατική περίοδος μπορεί να παραταθεί.

Ο επικεφαλής της ΕΕ για τη διαπραγμάτευση του Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, φέρεται να επέκρινε τη δέσμευση να μη γίνονται έλεγχοι στα σύνορα ακόμη κι εάν δεν διατηρηθούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες στην αγορά της Βόρειας Ιρλανδίας, από το 2020 ή και αργότερα.

«Η ΕΕ θα παγιδευόταν στη συνέχεια χωρίς το “backstop” για να διατηρήσει την ενιαία αγορά μετά το Brexit», φέρεται να προειδοποίησε, σύμφωνα με πηγές.

Ο αρμόδιος Βρετανός υπουργός για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές αναγνώρισαν ότι πρόκειται για σοβαρές προτάσεις.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Γιούνκερ, φέρεται να υπογράμμισε τους κινδύνους από ενδεχόμενο βέτο της Βουλής της Βόρειας Ιρλανδίας στο σχέδιο του Τζόνσον για τα σύνορα, παρατηρώντας ότι οι προβλέψεις που σχεδιάστηκαν για τη διατήρηση της ειρήνης, θα μπορούσαν να διαλυθούν εντός μηνών.

Ο Guardian αναφέρει ότι η ομάδα καθοδήγησης του Brexit από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φέρεται να δήλωσε ότι οι ευρωβουλευτές δεν θα ψηφίσουν υπέρ της νέας προτεινόμενης συμφωνίας για το Brexit.

Ο συντονιστής της ομάδας, Γκι Φερχόφστατ, μετά από μια ενημέρωση από τον Μπαρνιέ, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Η αντίδραση της ομάδας καθοδήγησης του Brexit δεν ήταν θετική. Δεν ήταν θετική, διότι δεν πιστεύουμε πραγματικά ότι υπάρχουν οι εγγυήσεις που χρειάζεται η Ιρλανδία».

Ευρωπαϊκές πηγές που δημοσιεύματα επικαλούνται, υπογραμμίζουν ότι προβλήματα στις προτάσεις Τζόνσον για το Brexit καθιστούν αδύνατη την επίτευξη συμφωνίας πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Οκτωβρίου.

Διπλωματικές πηγές φέρεται να δήλωσαν: «Δυστυχώς οδεύουμε προς παράταση».

Tags:
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύνορα, ΕΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιρλανδία, Βόρεια Ιρλανδία, Brexit, Μπόρις Τζόνσον
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK