21:15 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (201)
0 0 0
Βρείτε μας

Το τουρκικό πλοίο – γεωτρύπανο Γιαβούζ αναχώρησε την Τετάρτη από τη Μερσίνα και το μεσημέρι της Πέμπτης έφθασε στην περιοχή που βρίσκεται αγκυροβολημένο το γεωτρύπανο Πορθητής (Φατίχ).

Σε πολύ κοντινή μεταξύ τους απόσταση και εντός της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκονται από το μεσημέρι της Πέμπτης τα τουρκικά πλοία – γεωτρύπανα Πορθητής (Φατίχ) και Γιαβούζ.

Το Γιαβούζ αναχώρησε την Τετάρτη από το Μερσίνα και μετέβη στην περιοχή όπου βρίσκεται αγκυροβολημένο το Φατίχ, σύμφωνα με το marinetraffic.com.

Δίπλα - δίπλα στην κυπριακή ΑΟΖ Πορθητής και Γιαβούζ. Με την τελεία εμφανίζεται το Γιαβούζ, ενώ αριστερά του βρίσκεται ο Πορθητής.
© Φωτογραφία : marinetraffic.com
Δίπλα - δίπλα στην κυπριακή ΑΟΖ Πορθητής και Γιαβούζ. Με την τελεία εμφανίζεται το Γιαβούζ, ενώ αριστερά του βρίσκεται ο Πορθητής.

Τουρκική NAVTEX

Μάλιστα, η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX η οποία «στέλνει» το Γιαβούζ για γεωτρήσεις σε περιοχή που, σύμφωνα με το politis.com.cy, βρίσκεται στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τη Navtex 1109/19, η Άγκυρα σχεδιάζει εργασίες γεωτρήσεων στην περιοχή από τις 19 Οκτωβρίου έως τις 20 Ιανουαρίου.

Κατά το kathimerini.com.cy, η Λευκωσία παρακολουθεί στενά την πορεία του Γιαβούζ, ενώ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαμήνυσε ότι «λαμβάνουμε όλα τα ενδεικνυόμενα με βάση το διεθνές δίκαιο, μέτρα».

Τη Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι το τουρκικό πλοίο – γεωτρύπανο «Γιαβούζ» (Yavuz) θα ξεκινήσει γεώτρηση σε νέα σημεία τις επόμενες ημέρες.

Το τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ

Υπενθυμίζεται ότι το τεμάχιο 7 έχει αδειοδοτηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση. Η υπογραφή αδειοδότησης της κοινοπραξίας ENI και ΤΟΤΑL για έρευνες στο τεμάχιο 7 πραγματοποιήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου.

Ακολούθησε αντίδραση της Άγκυρας, η οποία διαμήνυσε πως δεν θα επιτρέψει «σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να εμπλακεί σε μη αδειοδοτημένες έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων εντός της θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας μας». 

Από την πλευρά της η Λευκωσία απάντησε ότι «η εξερεύνηση και/ή εκμετάλλευση του τεμαχίου 7 είναι αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου κράτους, περιλαμβανομένης της Τουρκίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τούρκος υπ. Ενέργειας: Νέα γεώτρηση από το Γιαβούζ τις επόμενες ημέρες

Προσφυγή της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο

Θέμα:
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (201)

Σχετικά:

Προβλήματα στις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ βλέπει αρθρογράφος της «Τζουμχουριέτ»
Λευκωσία προς τουρκικό ΥΠΕΞ: Θα συνεχίσουμε τις έρευνες – Εντός κυπριακής ΑΟΖ το τεμάχιο 7
Κυπριακή ΑΟΖ: Έπεσαν οι υπογραφές για αδειοδότηση της κοινοπραξίας Total – Eni
Tags:
Νίκος Αναστασιάδης, Τουρκία, γεωτρήσεις, Κυπριακό, Κυπριακή ΑΟΖ, Κύπρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK