17:09 02 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το Εκουαδόρ δοκιμάζεται από μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, στον απόηχο των νέων μέτρων λιτότητας. Απόφαση του προέδρου για κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το Εκουαδόρ, το οποίο έχει παραλύσει από τις ογκώδεις κινητοποιήσεις εναντίον των νέων μέτρων λιτότητας.

Η απόφαση ελήφθη από τον πρόεδρο της χώρας, Λένιν Μορένο, στον απόηχο των μαζικών διαδηλώσεων, οι οποίες μαίνονται τις τελευταίες ημέρες.

«Δεν θα συμφωνήσουμε στον εκβιασμό και θα πράξουμε στη βάση του νόμου» έγραψε στο Twitter o πρόεδρος του Εκουαδόρ.

​Η σχετική απόφαση ελήφθη μετά τη σύλληψη 19 διαδηλωτών, οι οποίοι φέρεται να προσπάθησαν να αποκλείσουν δρόμους, βάζοντας φωτιά σε λάστιχα.

​Η οργή των διαδηλωτών πυροδοτήθηκε από την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τις επιδοτήσεις στα καύσιμα, ύψους 1,3 δισ. δολαρίων.

Εκτός της κατάργησης του συγκεκριμένου επιδόματος, το σχέδιο λιτότητας περιλαμβάνει μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών και αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία.

​Τα παραπάνω μέτρα υιοθετούνται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της χώρας απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο έχει εγκρίνει τη χορήγηση δανείου 4,2 δισ. δολαρίων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μορένο ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2017, έχοντας ως στόχο – μεταξύ άλλων - την ομαλοποίηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Σχετικά:

Πρώην πρόεδρος Εκουαδόρ για εμπλοκή Ασάνζ στις εκλογές των ΗΠΑ: Είναι ψέμα δεν γνωρίζαμε κάτι τέτοιο
Πρόεδρος Εκουαδόρ: Έχω αποδείξεις για δραστηριότητες κατασκοπείας του Ασάνζ στο Λονδίνο
Tags:
κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κινητοποιήσεις, κινητοποίηση, Λένιν Μορένο, ΔΝΤ, λιτότητα, Μέτρα, διαδήλωση, Διαδήλωση, Εκουαδόρ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK