12:32 02 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (202)
0 0 0
Βρείτε μας

Το τουρκικό πλοίο – γεωτρύπανο Γιαβούζ βρίσκεται από την Πέμπτη νοτιοδυτικά της Κύπρου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Είχε προηγηθεί η έκδοση NAVTEX από την Τουρκία για γεωτρήσεις σε οικόπεδο, το οποίο έχει παραχωρηθεί από τη Λευκωσία στην κοινοπραξία Total και Eni.

Σε έκδοση NAVTEX προχώρησε η Κύπρος, απαντώντας στα τουρκικά σχέδια για νέες γεωτρήσεις, αυτή τη φορά στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο έχει παραχωρηθεί από τη Λευκωσία στην κοινοπραξία Total και Eni.

Την Πέμπτη, η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX, δεσμεύοντας για γεωτρήσεις το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, από τις 19 Οκτωβρίου έως τις 20 Ιανουαρίου.

Με δική της NAVTEX, η Λευκωσία καταγγέλλει ότι η τουρκική NAVTEX για το πλοίο – γεωτρύπανο Γιαβούζ και τα υποστηρικτικά του πλοία αφορά μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη ενέργεια στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κύπρος υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα της χώρας και καλεί σε τερματισμό των ενεργειών αυτών. Προειδοποιεί, δε , ότι θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.

Λευκωσία: Παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Σε ανακοίνωσή της εξάλλου, νωρίς το πρωί της Παρασκευής, η κυπριακή προεδρία ανέφερε ότι καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πρόθεση της Τουρκίας να διενεργήσει νέα γεώτρηση στα νοτιοδυτικά του νησιού, εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου.

Σύμφωνα με το philenews.com, η Λευκωσία κάνει λόγο για εξαιρετικά σοβαρή κλιμάκωση, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι απομακρύνεται οριστικά από τη διεθνή νομιμότητα.

«Η παρανομία, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά επαναλαμβάνεται, δεν παράγει δίκαιο», υπογράμμισε η Λευκωσία.

Η Λευκωσία δήλωσε αποφασισμένη να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματά της, εντείνοντας τις προσπάθειές της σε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Στην κυπριακή ΑΟΖ το Γιαβούζ

Σύμφωνα με το marinetraffic.com, το Γιαβούζ βρισκόταν το πρωί της Παρασκευής νότια - νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Το Γιαβούζ αναχώρησε την Τετάρτη από τη Μερσίνα και, αρχικά, μετέβη στην περιοχή όπου βρίσκεται αγκυροβολημένο το Φατίχ, δυτικά της Κύπρου.

Εν συνεχεία, μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX, ξεκίνησε την πορεία του για το οικόπεδο 7.

«To σκάφος γεώτρησης Γιαβούζ βρίσκεται σε νέα αποστολή. Πλέει, κυματίζοντας τη σημαίας μας, προς το σημείο Μόρφου-1, όπου θα κάνει γεώτρηση» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, σε ανάρτησή του στο Twitter.

​Η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο κλιμακώθηκε σημαντικά τους προηγούμενους μήνες, μετά την απόφαση της Άγκυρας να στείλει πλοία – γεωτρύπανα σε θαλάσσιες περιοχές, οι οποίες – σύμφωνα με τη Λευκωσία – βρίσκονται εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τούρκος υπ. Ενέργειας: Νέα γεώτρηση από το Γιαβούζ τις επόμενες ημέρες

Προσφυγή της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο

Θέμα:
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (202)

Σχετικά:

Δίπλα - δίπλα στην κυπριακή ΑΟΖ Πορθητής και Γιαβούζ – Τουρκική NAVTEX για το οικόπεδο 7
Προβλήματα στις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ βλέπει αρθρογράφος της «Τζουμχουριέτ»
Λευκωσία προς τουρκικό ΥΠΕΞ: Θα συνεχίσουμε τις έρευνες – Εντός κυπριακής ΑΟΖ το τεμάχιο 7
Tags:
Άγκυρα, Λευκωσία, φυσικό αέριο, γεωτρήσεις, Navtex, Τουρκία, Κυπριακό, Κυπριακή ΑΟΖ, Κύπρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK