01:38 09 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Συνεχίζεται ο πόλεμος νεύρων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας να δημοσιεύει μία σειρά φωτογραφιών από τα τουρκικά γεωτρύπανα.

Φωτογραφίες από τα τουρκικά γεωτρύπανα στην ανατολική Μεσόγειο έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, εν μέσω της συνεχιζόμενης έντασης στην περιοχή.

«Στην ανατολική Μεσόγειο συνεχίζουν να βρίσκονται αδιάλειπτα οι πλατφόρμες γεώτρησης Φατίχ και Γιαβούζι, οι φρεγάτες TCG Orucreis και TCG Gazianter, υποβρύχια, πυραυλάκατοι, κορβέτες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού» αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου, στο Twitter.

​Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση προς την Άγκυρα, με αφορμή τις πρόσφατες τουρκικές NAVTEX εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)

«Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει απόλυτη ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας. Τέτοιες ενέργειες ουδόλως συμβάλλουν σε αυτό, αντίθετα υπονομεύουν κάθε προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή» σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της Αθήνας.

Και προστίθεται: «Εκφράζουμε την απόλυτη αλληλεγγύη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλούμε για μία ακόμη φορά την Τουρκία να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Την Πέμπτη, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, ανακοίνωσε ότι το «Γιαβούζ» πλέει προς το σημείο Μόρφου-1, όπου αναμένεται να προχωρήσει σε γεώτρηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημείο Μόρφου-1 βρίσκεται εντός του οικοπέδου 7 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο έχει παραχωρηθεί από τη Λευκωσία στην κοινοπραξία Total και Eni.

Στο πλαίσιο αυτό, η Άγκυρα έχει προχωρήσει στην έκδοση NAVTEX, δεσμεύοντας το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, από τις 19 Οκτωβρίου έως τις 20 Ιανουαρίου.

Από την πλευρά της, η Λευκωσία προχώρησε σε αντίστοιχη NAVTEX, καταγγέλλοντας ότι η τουρκική NAVTEX αφορά μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη ενέργεια στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπογράμμισε δε, ότι πρόκειται για ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα της Κύπρου και προειδοποίησε για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο κλιμακώθηκε σημαντικά τους προηγούμενους μήνες, μετά την απόφαση της Άγκυρας να στείλει πλοία – γεωτρύπανα σε θαλάσσιες περιοχές, οι οποίες – σύμφωνα με τη Λευκωσία – βρίσκονται εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Σχετικά:

Η Τουρκία εξέδωσε 5 NAVTEX - Αφορούν περιοχές από τη Λήμνο έως και την Κύπρο - Φωτογραφίες
Δίπλα - δίπλα στην κυπριακή ΑΟΖ Πορθητής και Γιαβούζ – Τουρκική NAVTEX για το οικόπεδο 7
Με NAVTEX και εντάλματα σύλληψης απαντά στο Γιαβούζ η Κύπρος: «Δεν παράγει δίκαιο η παρανομία»
Tags:
πλοία, Κύπρος, γεώτρηση, Κυπριακή ΑΟΖ, ΑΟΖ, κοίτασμα, Μεσόγειος, Ανατολική Μεσόγειος, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK