15:14 01 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η υποψηφιότητα της Γκρέτα Τούνμπεργκ για το Νόμπελ Ειρήνης έχει υποστηριχθεί από πολλά μέσα ενημέρωσης και δημόσια πρόσωπα, ωστόσο, δεν είναι όλοι ενθουσιασμένοι με την ιδέα. Σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση, μόνο το 15% των Γερμανών είναι θετικοί.

Ενδιαφέροντα ευρήματα φέρνει στο φως, έρευνα του YouGov για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον. Σύμφωνα με αυτή, το 66% των Γερμανών απάντησε «όχι» στην προοπτική του να λάβει η Γκρέτα Τούνμπεργκ το Νόμπελ Ειρήνης. Το 15% στηρίζει την υποψηφιότητά της και το 19% δηλώνει αναποφάσιστο.

Η μαθήτρια, οικολόγος και ακτιβίστρια προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης 2019 από τρεις Νορβηγούς βουλευτές, που είχαν την αρμοδιότητα να κάνουν μια τέτοια πρόταση.

«Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ξεκίνησε ένα μαζικό κίνημα, που θεωρώ πολύ σημαντικό για την ειρήνη» , εξήγησε ο Freddy Andre Ovstegard, ένας εκ των τριών βουλευτών που την πρότειναν.

Αν λάβει το Βραβείο Νόμπελ στις 11 Οκτωβρίου, η 16χρονη θα αποτελεί το νεαρότερο μέλος της κοινότητας αυτής, ανάμεσα σε υψηλές προσωπικότητες που έλαβαν το βραβείο όπως ο Νέλσον Μαντέλα και ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ.

Η Γκρέτα βρέθηκε στο επίκεντρο πέρυσι, όταν ξεκίνησε διαδηλώσεις έξω από τη Βουλή της Σουηδίας διαμαρτυρόμενη για την κλιματική αλλαγή και την οικολογική κρίση. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι την ακολούθησαν στις πορείες με σύνθημα «Παρασκευές για το μέλλον». Ωστόσο, η ακτιβιστική της δράση έχει δεχτεί και αρνητική κριτική.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που δεν ενστερνίζεται την κλιματική αλλαγή, ήταν ο πρώτος που την αντιμετώπισε με σαρκασμό και ειρωνεία σε tweet του μετά την φορτισμένη ομιλία της που ξεκίνησε έναν μεγάλο διάλογο μεταξύ θαυμαστών, ακολούθων και επικριτών της. «Φαίνεται ένα πολύ χαρούμενο νεαρό κορίτσι, που θα έχει ένα λαμπρό και όμορφο μέλλον. Θα είναι ωραίο να το δούμε!», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter του. 

Αλλά και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στη 16χρονη: «Όταν κάποιος χρησιμοποιεί παιδιά και έφηβους για προσωπικό συμφέρον, αυτό πρέπει να καταδικάζεται», είπε.

Νωρίτερα, η Γκρέτα είχε ξεκαθαρίσει πως οι γονείς της δεν είχαν κάποια σχέση με τον οικολογικό ακτιβισμό προτού τους ωθήσει η ίδια να το κάνουν.

Tags:
Ντόναλντ Τραμπ, οικολογία, κλίμα, Νόμπελ Ειρήνης, Βραβείο Νόμπελ, νόμπελ, Γερμανία, Γκρέτα Τούνμπεργκ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK