16:03 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ είχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στα Σκόπια κατά τη διάρκεια της οποίας επισφραγίστηκε η ενταξιακή πορεία της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η Βόρεια Μακεδονία είναι προσηλωμένη σε μια στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ. Αυτό διεμήνυσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία.

«Η Βόρεια Μακεδονία είναι ένας πιστός στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Έχουμε σημαντικούς ιστορικούς και πολιτικούς λόγους για να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τη φιλία μας. Ορισμένοι από αυτούς είναι οι κοινές φιλοδοξίες και αξίες μας στο όνομα της ασφάλειας, της ελευθερίας και της δημοκρατικής διαφάνειας στην περιοχή καθώς και κοινές ενέργειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και άλλων προκλήσεων που απειλούν την παγκόσμια ειρήνη», δήλωσε ο Ζάεφ.

Η άφιξη του Μάικλ Πομπέο είναι ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός για τα Σκόπια, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη το γεγονός ότι η τελευταία επίσκεψη σε τόσο υψηλό διπλωματικό επίπεδο πραγματοποιήθηκε πριν από δεκαοκτώ χρόνια, όταν ο Κόλιν Πάουελ βρέθηκε στα Σκόπια, ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο Πομπέο διαβεβαίωσε τον Ζόραν Ζάεφ ότι η Γερουσία των ΗΠΑ θα εγκρίνει την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Είμαι βέβαιος ότι η Γερουσία των ΗΠΑ θα εγκρίνει το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ αυτό το φθινόπωρο, οπότε μπορούμε να πούμε τυπικά" Καλώς ήρθατε "», δήλωσε ο Πομπέο στην συνέντευξη Τύπου με τον Ζάεφ.

Υπενθυμίζεται ότι ΝΑΤΟ και Βόρεια Μακεδονία υπέγραψαν το σχετικό σύμφωνο ένταξης τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη διευθέτηση μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων του ζητήματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Ήδη από την έναρξη των διαδικασιών οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει την ελπίδα η Βόρεια Μακεδονία να ενταχθεί στις τάξεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αυτό το φθινόπωρο.

Tags:
ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ένταξη, Σκόπια, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Βόρεια Μακεδονία, Ζόραν Ζάεφ, Μάικ Πομπέο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK