19:25 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η απαγόρευση της επαιτείας στην περιοχή Λίντινγκο της Στοκχόλμης, που θεωρείται μια από τις «καλές» της πόλης, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις.

Μπορεί η Σουηδία να φημίζεται για το κράτος πρόνοιας, αλλά και το ότι καλωσορίζει το διαφορετικό, παρ' όλα αυτά η απόφαση του Λίντινγκο -μιας περιοχής της Στοκχόλμης- να απαγορεύσει την επαιτεία προκαλεί αντιδράσεις.

Η εν λόγω περιοχή θεωρείται ως μια από τις «καλές» της σουηδικής πρωτεύουσας, αφού σε αυτή διαμένουν πολλοί διάσημοι όπως ο Μπιορν Ούλβεους των ABBA. Η απόφαση για την απαγόρευση της επαιτείας εγκρίθηκε με μόλις μια ψήφο διαφορά, 25 έναντι 24.

Οι αντιδράσεις

Ο επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου του Λίντινγκο, Ντάνιελ Σέλενφορς, ανέφερε στη σουηδική εφημερίδα «Dagens Nyheter» τη Δευτέρα (30/09):

«Η επαιτεία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και κάνει πολλούς ανθρώπους του Λίντινγκο να αισθάνονται ανασφαλείς».

Στον αντίποδα, ο Πάτρικ Μπούντγκορντ του Κεντρώου Κόμματος υποστήριξε:

«Δεν έχω βρει μέχρι στιγμής κάποιους κατοίκους του Λίντινγκο που λένε ότι είναι ανασφαλείς».

Η Ανίτα Ντοράζλο, της Επιτροπής Ασύλου της Στοκχόλμη, δήλωσε «ντροπιασμένη» ύστερα από αυτή την απόφαση.

Δεν είναι λίγοι και εκείνοι που πιστεύουν ότι το ζήτημα θα μετατεθεί σε άλλες ενότητες της Στοκχόλμης και χαρακτηρίζουν την απόφαση ως «λαϊκιστική».

Το «σκανδιναβικό μοντέλο» υπό αμφισβήτηση

Το περιβόητο «σκανδιναβικό μοντέλο» προάγει το κοινωνικό πρότυπο, εφαρμόζοντας σοσιαλιστικές πολιτικές και ως εκ τούτου διασφαλίζει ακόμα και τις πιο ευάλωτες ομάδες.

Εντούτοις, η αθρόα μετανάστευση των τελευταίων ετών θέτει το προαναφερθέν πρότυπο υπό αμφισβήτηση, καθώς πολλοί επαίτες δεν είναι ντόπιοι. Για παράδειγμα, έξι Βούλγαροι συνελήφθησαν, τον Δεκέμβριο, για trafficking εννέα συμπατριωτών τους. Ανάμεσα σε αυτούς βρισκόταν και μια εγκυμονούσα που απέβαλε.

Ακόμα, από τότε που ξέσπασε η συριακή κρίση οι αιτούντες άσυλο ανέρχονται σε 418.431 και περίπου 920.000 μετανάστες έχουν φτάσει μέχρι τη Σουηδία, τη στιγμή που ο πληθυσμός της χώρας δεν ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια.

Δεν είναι η πρώτη απαγόρευση επαιτείας στη χώρα

Μπορεί το Λίντινγκο να είναι η πρώτη ενότητα της Στοκχόλμης, αλλά όχι στη χώρα, αφού το Βέλινγκε (προάστιο του Μάλμε) έθεσε σε εφαρμογή ανάλογη απόφαση από την αρχή του έτους. Οι επαίτες, σε αυτές την περιοχή, δεν συλλαμβάνονται αλλά εκδιώχνονται από τον τόπο που βρίσκονται. 

Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν καταδικάσει την απόφαση και την έχουν χαρακτηρίσει «ρατσιστική» και «ξενοφοβική».

Πάντως, το Μετριοπαθές Κόμμα της Σουηδίας κάνει εκστρατεία υπέρ της απαγόρευσης και, σύμφωνα με έρευνα της δημόσιας τηλεόρασης της χώρας (SVT), περίπου 40 δήμοι προτίθενται να λάβουν, επίσης, το συγκεκριμένο μέτρο.

Διαβάστε ακόμα:

Μεταναστευτικό: Η δυσάρεστη... πρωτιά της Ελλάδας για το 2019

 

ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK