ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ζήτησε από την Άγκυρα να σεβαστεί το δόγμα της εδαφικής και πολιτικής ενότητας της Συρίας και να μην θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία επίλυσης της συριακής κρίσης.

Τον σεβασμό της εδαφικής και πολιτικής ακεραιότητας της Συρίας ζήτησε το Κρεμλίνο, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στα συρο-τουρκικά σύνορα, μετά και τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν για την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης.

«Το Κρεμλίνο γνωρίζει ότι η Τουρκία δεσμεύεται για την τήρηση της εδαφικής και πολιτικής ενότητας της Συρίας. Ελπίζουμε ότι οι Τούρκοι εταίροι μας θα παραμείνουν προσκολλημένοι σ’ αυτό το δόγμα, υπό οποιαδήποτε συνθήκη» τόνισε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε και αποδεχόμαστε τις κινήσεις της Τουρκίας για την ενίσχυση της ασφάλειάς της, εννοώντας την αντιμετώπιση των τρομοκρατών που ενδεχομένως κρύβονται στο συριακό έδαφος».

Έσπευσε να επαναλάβει ωστόσο, την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής και πολιτικής ενότητας της Συρίας.

Διευκρίνισε παράλληλα, ότι Πούτιν και Ερντογάν δεν έχουν συζητήσει τα τουρκικά σχέδια στη βόρεια Συρία, ενώ προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην αποφυγή βημάτων, τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη διαδικασία επίλυσης της συριακής κρίσης.

«Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθούν βήματα, τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν εμπόδια στην επίλυση της συριακής κρίσης. Κατανοούμε ότι αυτός ο δρόμος είναι μακρύς και πολύπλοκος, αλλά τώρα η διαμόρφωση της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής έχει ολοκληρωθεί και η ημερομηνία της πρώτης συνεδρίασης έχει συμφωνηθεί» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή για το Συριακό Σύνταγμα, η οποία απαρτίζεται από 150 άτομα, θα συγκληθεί για πρώτη φορά στη Γενεύη, στις 30 Οκτωβρίου.

Το «παρών» θα δώσουν εκπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης, της συριακής αντιπολίτευσης και της συριακής κοινωνίας των πολιτών, ενός στόχος θα είναι η κατάρτιση ενός νέου Συντάγματος για την πολύπαθη χώρα.

Αποχωρούν οι ΗΠΑ από τη βόρεια Συρία

Νωρίτερα, διεθνή media μετέδωσαν ότι ξεκίνησε η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη βόρεια Συρία, κάνοντας λόγο για εκκένωση δύο στρατιωτικών παρατηρητηρίων στις περιοχές Ρας αλ-Άιν και Τελ Αμπιάντ.

Τη συγκεκριμένη εξέλιξη φέρεται να επιβεβαιώνουν και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι οποίες – πάντως - ξεκαθάρισαν ότι «δεν θα διστάσουμε ούτε λεπτό να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας απέναντι στην Τουρκία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ερντογάν διευκρίνισε ότι η αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών ξεκίνησε, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο Τραμπ, ενώ πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις των δύο πλευρών για το θέμα, θα συνεχιστούν.   

Τουρκία: Ξεκινάμε στρατιωτική επιχείρηση

Το Σάββατο, ο πρόεδρος της Τουρκίας προανήγγειλε την άμεση έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία, με στόχο την «εκκαθάριση» της περιοχής από τις κουρδικές δυνάμεις.

«Οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν, ούτε θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση, και οι δυνάμεις των ΗΠΑ, έχοντας νικήσει "Χαλιφάτο" του ISIS, δεν θα βρίσκονται πλέον στην άμεση περιοχή» ήταν η απάντηση του αμερικανικού State Department.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, η Άγκυρα θα προχωρήσει στη δημιουργία ασφαλούς ζώνης στο συρο-τουρκικά σύνορα, προκειμένου να «εκδιωχθούν» οι τρομοκράτες και να διασφαλιστεί ο ασφαλής επαναπατρισμός των προσφύγων.

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Αυγούστου του 2019, Τουρκία και ΗΠΑ συμφώνησαν στη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Άγκυρας και SDF.

Ωστόσο, το όλο εγχείρημα δεν προχώρησε, καθώς η Τουρκία κατηγόρησε τις ΗΠΑ για ελλιπή πρόοδο και δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει μόνη της στη δημιουργία της συγκεκριμένης ζώνης -εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Tags:
ζώνη ασφαλείας, στρατιωτική επιχείρηση, Κούρδοι, ΗΠΑ, Ρωσία, Κρεμλίνο, τρομοκράτες, πόλεμος στη Συρία, Συρία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Βλαντίμιρ Πούτιν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK