21:49 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (185)
0 01
Βρείτε μας

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανέφερε ότι οι ΗΠΑ κάνουν πάντα αυτό που χρειάζεται ώστε να προστατεύσουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα.

Στην κυπριακή ΑΟΖ θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικ Πομπέο, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ κάνουν πάντα αυτό που χρειάζεται ώστε να προστατεύσουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα και τους ανθρώπους τους.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον «έχει μεγάλο συμφέρον για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής». «Υπάρχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι κανόνες διεθνούς δικαίου και ζητάμε από κάθε έθνος να τους τηρεί», υπογράμμισε.

Ο κ. Πομπέο ανέφερε πως, σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της Τουρκίας ανοιχτά την Κύπρου, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν αυτήν ώρα διπλωματικά μέσα. Για την ένταση Ελλάδας – Τουρκίας, είπε πως «ανησυχούμε πάντα όταν δύο χώρες είναι σε ένταση».

Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ έχουν επιστρέψει στην περιοχή, είπε «ναι έχουμε επιστρέψει», σημειώνοντας πως εξυπηρετεί το συμφέρον της Ουάσιγκτον να βρίσκεται εδώ. Επέμεινε, δε, ότι τα έθνη πάντα δρουν για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους και στάθηκε στην αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα.

Όπως είπε, η συμφωνία δεν αφορά μόνο τις βάσεις και τις στρατηγικές διευκολύνσεις, αλλά «είναι κάτι πολύ βαθύτερο από αυτό». Οι ΗΠΑ θέλουν «μια επιτυχημένη Ελλάδα», τόνισε, προσθέτοντας πως «είναι καλό για τους Αμερικανούς επενδυτές, είναι καλό για τις αμερικανικές επιχειρήσεις». Σημείωσε εξάλλου ότι τα Βαλκάνια είναι περιοχή γεμάτη προκλήσεις και οι ΗΠΑ θέλουν σταθερότητα.

Ο κ. Πομπέο υποστήριξε ότι με τη συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ, η Αθήνα θα είναι πιο ασφαλής. Έκανε επιπλέον λόγο για αμοιβαία επωφελή συμφωνία από άποψη ασφαλείας, αλλά από την προοπτική του εμπορίου. Ο κ. Πομπέο έκανε εξάλλου λόγο για κακόβουλη ρωσική επιρροή στη Μέση Ανατολή.

Είπε επιπλέον ότι «υπάρχουν προκλήσεις στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας στις θάλασσες που κράτη όπως η Ελλάδα κινούνται στη ναυτιλία και στις μεταφορές». Τέλος, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και έχει μια πραγματική ευκαιρία για να οδηγηθεί στην ανάπτυξη, ενώ σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις από την Κίνα, κάλεσε την Ελλάδα να έχει τα μάτια της ανοιχτά.

Υπεγράφη νέα αμυντική συμφωνία ΗΠΑ – Ελλάδας κατά την επίσκεψη Πομπέο

Το Σάββατο, κατά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, υπεγράφη το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μίλησε για βαθύτερη στρατηγική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, την οποία διπλωματικές πηγές χαρακτήριζαν ως «ισορροπημένη».

Αναλυτές που μίλησαν στο Sputnik, ωστόσο, εξηγούσαν ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει «τίποτα καλό» να περιμένει από την επίσκεψη Πομπέο, κάνοντας λόγο, παράλληλα, για μια «αντισυνταγματική συμφωνία», καθώς η Αμερική επιδιώκει τη δημιουργία και νέων βάσεων. Οι ίδιοι αναλυτές περιέγραψαν πώς οι ΗΠΑ επιχειρούν να αξιοποιήσουν τις εξελίξεις με την Τουρκία και πώς η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει ψευδώς ότι έχει λάβει εγγυήσεις για την ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αναλυτής για επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα: «Η Σούδα δεν είναι πλέον σε ελληνικά χέρια»

Στην Αθήνα ο Πομπέο: «Έρχεται μια αντισυνταγματική συμφωνία για την Ελλάδα»

Θέμα:
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (185)
Tags:
ελληνοτουρκικά, ΗΠΑ, Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος, Κυπριακή ΑΟΖ, Κυπριακό, Μάικ Πομπέο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK