ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σε οικονομική στενωπό βρίσκεται ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καθώς είναι πιθανό ως το τέλος του μήνα να έχουν εξαντληθεί τα ταμειακά του αποθέματα.

Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα ταμεία του ΟΗΕ με τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες να κάνει γνωστό πως υπάρχει έλλειμμα 230 εκατ. δολαρίων (209 εκατ. ευρώ). 

Μάλιστα, ο ίδιος τονίζει πως τα τελευταία ταμειακά αποθέματά του μπορεί να έχουν εξαντληθεί ως το τέλος του μήνα.

Προκειμένου ο Οργανισμός να καταφέρει να καταβάλει τους μισθούς ως το τέλος του έτους, θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα, γράφει ο κ. Γκουτέρες σε επιστολή του προς το προσωπικό, την οποία δημοσίευσε το AFP.

«Τα κράτη μέλη έχουν καταβάλει μόνο το 70% του συνολικού ποσού που απαιτείται για την διαχείριση του τακτικού προϋπολογισμού μας το 2019. Αυτό μεταφράζεται σε έλλειμμα μετρητών ύψους 230 εκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος Σεπτεμβρίου. Διακινδυνεύουμε να εξαντλήσουμε τα εφεδρικά ρευστά διαθέσιμα μέχρι το τέλος του μήνα», γράφει στην επιστολή του.

Ο Γκουτέρες σημείωσε δε πως είναι πιθανό να αναβληθούν διασκέψεις και σύνοδοι και να αναθεωρηθούν προς τα κάτω τα κόστη για τις υπηρεσίες που πρόκειται να παρασχεθούν.

Οδηγίες δόθηκαν ακόμη για περιορισμό των επίσημων ταξιδιών ώστε να γίνονται τα πλέον απαραίτητα, να αναβληθεί η αγορά αγαθών και υπηρεσιών και να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο Γκουτέρες ζήτησε από τα κράτη μέλη στις αρχές του χρόνου να αυξήσουν τις εισφορές τους στον παγκόσμιο οργανισμό για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ρευστότητας αλλά αρνήθηκαν, δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Η τελική ευθύνη για την οικονομική μας υγεία έγκειται στα κράτη μέλη», σημείωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ

Πέρα από το μπάτζετ του ΟΗΕ για ειρηνευτικές επιχειρήσεις, ο προϋπολογισμός λειτουργίας του Οργανισμό για το 2018-2019 είναι κοντά στα 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια (4,92 δισ. ευρώ), με τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεισφέρουν το 22%.

Tags:
δολάρια, κράτη, Αντόνιο Γκουτέρες, Έλλειμμα, χρήματα, ΟΗΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK