16:31 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (187)
0 10
Βρείτε μας

Για τουρκική «εισβολή» στα ύδατα της Κύπρου μίλησε ο Πρόδρομος Προδρόμου με αφορμή τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Επί τάπητος σήμερα το Κυπριακό σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, χαρακτήρισε «εισβολή στα ύδατα της Κύπρου» τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ με πλοία – γεωτρύπανα όπως το Γιαβούζ (Yavuz).

«Είναι μια εισβολή στα ύδατα της Κύπρου, σίγουρα, η οποία το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι αμφισβητεί και παρεμποδίζει την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Προδρόμου.

Ερωτηθείς για το γεωτρύπανο Γιαβούζ, ο κ. Προδρόμου είπε ότι βρίσκεται μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ οπότε και η παραβίαση έχει γίνει. Πρόσθεσε ότι Κύπρος παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του πλοίου.

Όσο για το ενδεχόμενο ενός επεισοδίου στην περιοχή, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να τονίσει πως επεισόδιο συνιστά και η είσοδος τουρκικών πλοίων σε οριοθετημένο τεμάχιο της ΑΟΖ.

Για τη στάση της Ευρώπης, είπε ότι η Κομισιόν πέραν της καταδίκης, παρακολουθεί τις εξελίξεις και τη δραστηριότητα της Τουρκίας και έχουν ληφθεί αποφάσεις. Ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες ο Ντόναλντ Τουσκ θα επισκεφτεί τη Λευκωσία.

Όσον αφορά τα προβλήματα που η Τουρκία αντιμετώπισε στις προηγούμενες γεωτρήσεις στην Κύπρο, ο κ. Προδρόμου υποστήριξε ότι ήταν αποτέλεσμα των κυπριακών ενεργειών. Υπενθύμισε ότι με τα μέτρα που έλαβε, απέτρεψε άλλες εταιρείες με τεχνογνωσία να συνεργαστούν με την Τουρκία. «Φαίνεται ότι αυτό έχει αποτέλεσμα», είπε.

Αναφερθείς, τέλος, στην επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι μπορεί να γίνει προκαταρκτική συνάντηση των δυο πλευρών υπό τον ΟΗΕ ώστε να συμφωνηθούν οι όροι, κάτι που επιθυμεί η Λευκωσία ώστε να αναχαιτιστεί η λογική της Τουρκίας περί επίλυσης των διαφορών με την ισχύ.

Εκτίμησε ότι εάν καταλήξουν στους όρους αναφοράς, δεν θα μπορούν να γίνουν «εάν η Τουρκία κάνει αυτά τα πράγματα», δήλωσε. «Γι’ αυτό λέω ότι είναι κρίσιμο και ότι η Τουρκία θα βρεθεί προ των ευθυνών της», πρόσθεσε.

Τα Βαρώσια επί τάπητος σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το θέμα με τα Βαρώσια όπως και οι εξελίξεις στο Κυπριακό αναμένεται να συζητηθούν σήμερα σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε δηλώσει ότι τα Βαρώσια πρέπει να ανοίξουν και πως η Τουρκία έχει προχωρήσει σε σχετικές προετοιμασίες.

Οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα διεξαχθούν σήμερα, στις 15:00, μετά από αίτημα της Κύπρου, όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ.

Τα μέλη του Συμβουλίου θα ενημερωθούν για την κατάσταση, αλλά και τις εξελίξεις στο Κυπριακό από ανώτερο αξιωματούχο του τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «είναι πιθανόν να επαναβεβαιώσουν την υποστήριξή τους στις προηγούμενες αποφάσεις του Σ.Α. για τα Βαρώσια και να καλέσουν αμφότερες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», μεταδίδει η ιστοσελίδα Security Council Reports.

Προστίθεται ότι ορισμένα μέλη ίσως θέσουν κι άλλα θέματα, όπως η έλλειψη προόδου στην πολιτική διαδικασία και οι εντάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Θέμα:
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (187)
Tags:
Πρόδρομος Προδρόμου, Κυπριακό, Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, γεωτρήσεις, Γιαβούζ, Κυπριακή ΑΟΖ, ΑΟΖ, Κύπρος, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK