Την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία ανακοίνωσε και επισήμως ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, μαζί με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (σ.σ. συριακή αντιπολίτευση) ξεκίνησαν την επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης” στη βόρεια Συρία εναντίον των κουρδικών οργανώσεων PKK και YPG» ανέφερε ο Ερντογάν, σε ανάρτησή του στο Twitter.
Και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι η καταστροφή των γραμμών των τρομοκρατών, όπως και επίσης η επιστροφή της ειρήνης και της ηρεμίας»
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) October 9, 2019
Την ίδια ώρα, πληροφορίες του CNN Turk κάνουν λόγο για μεγάλες εκρήξεις στην πόλη Ρας αλ Αΐαν, στη βορειοανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
«Τουρκικά αεροπλάνα έχουν αρχίσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές» επεσήμανε, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), κάνοντας λόγο για «πανικό ανάμεσα στους κατοίκους».
Μαρτυρίες για βομβαρδισμούς καταγράφονται και στην πόλη Τελ Αμπιάντ, με το πρακτορείο Reuters να κάνει λόγο για μαζική φυγή των κατοίκων.
Αργά το βράδυ, ξεκίνησε και η χερσαία φάση των επιχειρήσεων.
Νωρίτερα, προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Ερντογάν με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Η επιχείρηση στα ανατολικά του Ευφράτη θα φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Συρία, και θα ανοίξει την πόρτα στην πολιτική διευθέτηση της συριακής κρίσης» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η τουρκική προεδρία.
Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο διευκρίνισε ότι Πούτιν και Ερντογάν υπογράμμισαν τη σημασία της διασφάλισης της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, όπως και τον σεβασμό της κυριαρχίας της ασιατικής χώρας.
Όλα τα σχόλια
Προεπισκόπηση νέων σχολίων (0)
σε απάντηση του(Προεπισκόπηση σχολίουΑπόκρυψη σχολίου)