02:26 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι πρόσθεσε Μη Κυβερνητική Οργάνωση που διαχειρίζεται το στέλεχος της αντιπολίτευσης στη Ρωσία Αλεξέι Ναβάλνι στη λίστα με τους ξένους πράκτορες. Η ΜΚΟ αρνείται ότι έχει λάβει ξένη χρηματοδότηση για τη δράση της.

Σε μία σύντομη ανακοίνωση, το υπουργείο ανέφερε ότι η έρευνα που διενήργησε επιβεβαίωσε ότι το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς του Ναβάλνι (FBK) πληροί τα κριτήρια οργανισμού που ενεργεί ως ξένος πράκτορας και έχει προστεθεί στη σχετική λίστα. Η Ρωσία παρουσίασε τον νόμο για τους ξένους πράκτορες το 2012 και από τότε έχει προσθέσει στη λίστα 70 οργανισμούς.

Ξένος πράκτορας θεωρείται ένα άτομο ή ένας οργανισμός που εμπλέκεται με την πολιτική και ταυτόχρονα λαμβάνει χρηματοδότηση από ξένες οντότητες, σύμφωνα με τον ρωσικό νόμο.

Η ΜΚΟ FBK επικεντρώνεται στην αποκάλυψη υποτιθέμενης διαφθοράς Ρώσων αξιωματούχων και λειτουργεί από το 2011. Λέγεται ότι χρηματοδοτείται μόνο από δωρεές από Ρώσους και ρωσικές επιχειρήσεις.

Σχολιάζοντας την είδηση στελέχη της FBK ανέφεραν ότι η ταμπέλα του ξένου πράκτορα αποτελεί προσπάθεια «φίμωσης».

Οι οργανισμοί του Ναβάλνι ερευνώνται για υποτιθέμενο ξέπλυμα. Τα υψηλόβαθμα στελέχη είναι ύποπτα για αποδοχή παράνομων υπέρογκων δωρεών που στη συνέχεια «έσπασαν» σε μικρότερα ποσά τα οποία δήθεν προέρχονταν από μικρότερους χορηγούς από όλη τη Ρωσία. Ο Ναβάλνι και οι άνθρωποί του αρνούνται κάθε αδίκημα και ισχυρίζονται ότι είναι θύματα δίωξης από τη ρωσική κυβέρνηση.

Εκτός από τις έρευνες κατά της διαφθοράς, ο Ναβάλνι είναι γνωστός και για την οργάνωση διαμαρτυριών. Ήταν το πρόσωπο κλειδί πίσω από το κύμα μαζικών διαδηλώσεων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στις δημοτικές εκλογές.

Οι διαμαρτυρίες είχαν στόχο να πιέσουν την Επιτροπή Εκλογών να δεχτεί υποψηφίους που ο Ναβάλνι και οι υποστηρικτές του της αντιπολίτευσης ευνοούσαν και είχαν αποκλειστεί από τις εκλογές λόγω διάφορων παρατυπιών.

Κάποιοι διαδηλώσεις είχαν διεξαχθεί σε παραβίαση του ρωσικού νόμου για τις δημόσιες συγκεντρώσεις και κατέληξαν σε μαζικές συλλήψεις των συμμετεχόντων. Ο Ναβάλνι εξέτισε σύντομη ποινή φυλάκισης για τον ρόλο του στην οργάνωση αυτών των διαμαρτυριών.

Tags:
πράκτορες, ΜΚΟ, Ρωσία, Αλεξέι Ναβάλνι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK