18:01 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το υπόμνημα δημοσιεύθηκε εξ’ ολοκλήρου από το CBS News. Παρόλο που ακολουθεί γενικά το περιεχόμενο της τηλεφωνικής κλήσης Τραμπ - Ζελένσκι, παρέχει επίσης το πλαίσιο αυτής καθώς και υποκειμενικές αντιλήψεις για το ζήτημα.

Ένα σημείωμα που φέρεται να συντάχθηκε από τον πληροφοριοδότη, η δράση του οποίου προκάλεσε την έρευνα κατά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από το CBS.

Στην δημοσίευσή του, ο ιστότοπος ειδήσεων των ΗΠΑ αναφέρει ότι δεν διαθέτει απόδειξη της ταυτότητας του συγγραφέα του εντύπου, το οποίο υποτίθεται ότι χρονολογείται από τις 26 Ιουλίου, την επομένη της περίφημης τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Τραμπ και του Ουκρανού ομόλογου του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σύμφωνα με την δημοσίευση, το σημείωμα περιγράφει λεπτομερώς τη συνομιλία του πληροφοριοδότη με έναν ανώνυμο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου ο οποίος φέρεται να άκουσε το τι διαμοιράστηκε στην διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Το σημείωμα καλύπτει το πραγματικό αντίγραφο της κλήσης που δημοσιεύθηκε νωρίτερα το Σεπτέμβριο, αλλά προσθέτει κάποιους ισχυρισμούς και υποκειμενικές εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου «ήταν ορατά κλονισμένος από αυτό που είχε συμβεί» και περιέγραψε την κλήση ως κάτι το «τρελό», «τρομακτικό» και «εντελώς δίχως λογική σε σχέση με την εθνική ασφάλεια».

Ο αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι ο Τραμπ «διέπραξε εγκληματική ενέργεια προτρέποντας μία ξένη κυβέρνηση να διερευνήσει έναν αμερικανικό παράγοντα για τους σκοπούς της προώθησης της δικής του επανεκλογής το 2020.

Το σημείωμα επισημαίνει ότι ο Τραμπ ζήτησε από τον Ζελένσκι να εντοπίσει το «διακομιστή Crowdstrike» και να τον παραδώσει στις ΗΠΑ - μια αναφορά σε μια εταιρία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο που προσλήφθηκε από την DNC για να κάνει ανάλυση στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία που διαρρεύσαν το 2016. Ο Τραμπ ζήτησε επίσης από το Κίεβο να ερευνήσει τις εταιρείες Bidens και Burisma Holdings, μια ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου με έδρα την Κύπρο, η οποία έχει τον Χάντερ Μπάιντεν ως μέλος του διοικητικού της συμβουλίου.

Σύμφωνα με το σημείωμα, ο Ζέλενσκι «αντιτασσόταν στα περισσότερα αιτήματα του προέδρου» και «συμφώνησε απρόθυμα» να συναντηθεί με τον Ρούντι Τζουλιάνι, τον προσωπικό δικηγόρο του Τραμπ, αν εκείνος ταξίδευε στην Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στο θέμα της στρατιωτικής βοήθειας», επισημαίνει το σημείωμα, αναφερόμενο στη στρατιωτική χρηματοδότηση που είχε παρακρατήσει ο Τραμπ νωρίτερα τον Μάιο.

Η στρατιωτική βοήθεια είναι το βασικό ζήτημα που χρησιμοποιούν οι Δημοκρατικοί για να δικαιολογήσουν την διαδικασία της έρευνας κατά του Αμερικανού προέδρου. Σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς, ο Τραμπ χρησιμοποίησε την απειλή της απόσυρσης των κεφαλαίων για να αναγκάσει τον Ζελένσκι να συμμορφωθεί με το αίτημά του - ένας ισχυρισμός που αμφισβητήθηκε και από τους δύο προέδρους.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, δημιουργήθηκε ένα χειρόγραφο του τηλεφωνητή, αλλά μόνο σε «έντυπη μορφή».

Ο αξιωματούχος ενημέρωσε τον πληροφοριοδότη ότι ήταν μόνο ένας από τους πολλούς αξιωματούχους που άκουσαν ολόκληρη την κλήση και πιθανώς κράτησαν γραπτές σημειώσεις.

«Ο αξιωματούχος δεν ήξερε αν ο πρόεδρος είχε επίγνωση ότι άλλοι άνθρωποι άκουγαν και ότι η κλήση μεταγλωττίζεται», αναφέρει το σημείωμα.

Το εν λόγω υπόμνημα θεωρήθηκε «ως ένας από τους παράγοντες» που οδήγησαν τον γενικό επιθεωρητή της υπηρεσίας πληροφοριών να διαπιστώσει ότι η επίσημη καταγγελία του πληροφοριοδότη που κατατέθηκε στις 12 Αυγούστου ήταν αξιόπιστη. Την περασμένη Παρασκευή, ο γενικός επιθεωρητής κατέθεσε πίσω από κλειστές πόρτες ενώπιον της επιτροπής του Σώματος που ήταν επιφορτισμένη με τη διαδικασία παραπομπής του Αμερικανού προέδρου, γράφει το CBS News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ουκρανός εισαγγελέας: Ο υιός Μπάιντεν και η εταιρεία Burisma ίσως εμπλέκονται σε 15 υποθέσεις

Αναφορές και για δεύτερο πληροφοριοδότη με αποκαλύψεις για τη συνομιλία Τραμπ – Ζελένσκι

Υπόθεση Τραμπ - Ζελένσκι: Πληροφορίες για σχέσεις του πληροφοριοδότη με υποψήφιο των Δημοκρατικών

 

 

Tags:
ΗΠΑ, Ουκρανία, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ντόναλντ Τραμπ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK