ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (98)
0 20
Βρείτε μας

Την προσδοκία και την ελπίδα ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα λάβει μια «υπεύθυνη απόφαση» για το ζήτημα της «νέας εκκλησίας» στην Ουκρανία, εκφράζει το Πατριαρχείο της Μόσχας, μέσω δήλωσης του επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ, Ιλαρίωνα, ο οποίος μίλησε στο Sputnik.

Η Εκκλησία της Ελλάδος αναμένεται να συζητήσει το ουκρανικό αυτοκέφαλο σε έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Σύνοδο το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου.

«Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι μία από τις Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες και ελπίζω ότι θα πάρει μια υπεύθυνη απόφαση, που να αντιστοιχεί στο πνεύμα και το γράμμα των εκκλησιαστικών κανόνων, χωρίς εξωτερική πίεση. Η Εκκλησία της Ελλάδος γνωρίζει ότι η ψευδο-εκκλησιαστική δομή που έλαβε τον Τόμο από την Κωνσταντινούπολη αποτελείται από άτομα, που δεν έχουν αποκτήσει κανονική χειροτονία», τονίζει ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι σημαντικό να μην βιαστούμε με μονομερείς αποφάσεις που μπορούν μόνο να εμβαθύνουν τον διχασμό που ήδη έχει δημιουργηθεί».

«Ας περιμένουμε καλύτερα εκείνη την ευλογημένη μέρα, όταν όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες, με την βοήθεια του Αγίου Πνεύματος, θα μπορέσουν να συναντηθούν και να αποφασίσουν σε μια Πανορθόδοξη Σύνοδο για το μέλλον της Ορθοδοξίας της Ουκρανίας», δηλώνει.

Πώς είχε αντιμετωπιστεί το σχίσμα στο πρόσφατο παρελθόν

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην ιστορία υπήρχαν παραδείγματα διαχείρισης παρόμοιων ζητημάτων, ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν.

Το 1998, πραγματοποιήθηκε στη Σόφια μια Ιερά Σύνοδος, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των 13 Αυτοκέφαλων Εκκλησιών και επτά Πατριαρχών. Η Σύνοδος συνεδρίασε για να λύσει το πρόβλημα του σχίσματος στην Εκκλησία της Βουλγαρίας και το αποτέλεσμα ήταν η μετάνοια και η επιστροφή των σχισματικών στην κανονική Εκκλησία. Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων σημειώνει όμως, ότι στην περίπτωση της Ουκρανίας, «είχε επιλεγεί ένα διαφορετικό σενάριο και για αυτό τον λόγο το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς αντίθετο».

«Στην Εκκλησία της Ελλάδος υπάρχουν πολλοί ιεράρχες, οι οποίοι έχουν πληροφορίες για την πραγματική κατάσταση στην Ουκρανία και γνωρίζουν ότι οι περισσότεροι ορθόδοξοι ενορίτες παραμένουν ενωμένοι γύρω από τον Μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο», τονίζει ο Μητροπολίτης.

Όπως εκτιμά ο ίδιος, εκείνοι που θα αναγνωρίσουν το σχίσμα θα βρεθούν σε απομόνωση.

«Ορισμένες Ορθόδοξες Εκκλησίες έχουν εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία τους με τη νομιμοποίηση του ουκρανικού σχίσματος, ενώ άλλες σιωπηρά δηλώνουν την αντίθεσή τους. Είμαι βέβαιος ότι περισσότερες Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν έχουν αναγνωρίσει και δεν θα αναγνωρίσουν στο μέλλον τη “νέα Εκκλησία” της Ουκρανίας. Έτσι, αργά ή γρήγορα, αυτό το ζήτημα θα πρέπει να συζητηθεί σε Πανορθόδοξο επίπεδο», αναφέρει ο Μητροπολίτης.

Τι θα κάνει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αν η Ελλάδα αναγνωρίσει τη «νέα Εκκλησία»

Ερωτηθείς σχετικά, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων διερωτάται:

«Πώς θα αντιδρούσε η Εκκλησία της Ελλάδος σε περίπτωση που η Ρωσική Εκκλησία αναγνώριζε μια από τις παλαιοημερολογίτικες παρατάξεις;»

«Εκτιμώ ότι η απάντηση είναι προφανής! Όταν η Κωνσταντινούπολη παρέδωσε τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας στους σχισματικούς της Ουκρανίας, δεν είχαμε επιλογή παρά να διακόψουμε την ευχαριστιακή κοινωνία. Πολλοί Έλληνες ιεράρχες δεν το κατάλαβαν, θεώρησαν ότι η αντίδρασή μας ήταν πολύ σκληρή και δεν άφησε περιθώριο για διάλογο. Όσοι μας ασκούν κριτική, ας φανταστούν τον εαυτό τους στη θέση μας», δηλώνει ο ιεράρχης.

Διαβάστε επίσης:

Πώς η Διαρκής Ιερά Σύνοδος παραβίασε τον Καταστατικό Χάρτη για την ουκρανική αυτοκεφαλία

Ποιες εισηγήσεις έχει δεχθεί ο Ιερώνυμος για την αυτοκεφαλία της «νέας Εκκλησίας» της Ουκρανίας

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ για Ουκρανικό: Ζήτημα που έχει διχάσει, δεν λύνεται «στο πόδι»

Θέμα:
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (98)
Tags:
Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, αυτοκέφαλο, Ουκρανία, αυτοκεφαλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK