18:20 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (215)
0 0 0
Βρείτε μας

Η Τουρκία αντιτίθεται στα εξορυκτικά σχέδια της Λευκωσίας και θέλει να έχει λόγο στις εξελίξεις σχετικά με τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή.

Ο επικεφαλής της ιταλικής Eni δήλωσε ότι ο όμιλος πετρελαίου και αερίου δεν θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου αν κάποια πλευρά στείλει πολεμικά πλοία, εν μέσω διαμάχης Κύπρου και Τουρκίας για τα μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου.

«Δεν ανησυχώ… (αλλά) αν κάποιος εμφανιστεί με πολεμικά πλοία, δεν θα κάνω γεωτρήσεις» δήλωσε ο Κλαούντιο Ντεσκάλτζι. «Σίγουρα δεν θέλω να ξεκινήσω πολέμους για γεωτρήσεις» δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης της Eni στη Ρώμη.

Η Κύπρος κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα την Τουρκία ότι αψηφά την Ευρωπαϊκή Ένωση με την αποστολή γεωτρύπανων σε χωρικά της ύδατα κάτι που αποκάλεσε «σοβαρή κλιμάκωση».

Η Λευκωσία τονίζει ότι το γεωτρύπανο Γιαβούζ μέσα στο Τεμάχιο 7 βρίσκεται στη δική της αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα, περιοχή για την οποία τον περασμένο μήνα υπέγραψε συμφωνίες η Eni και η γαλλική Total.

Σύμφωνα με την κυπριακή κυβέρνηση, η περιοχή όπου δραστηριοποιούνται τα τουρκικά πλοία είναι ξεκάθαρα κυπριακά ύδατα με βάση το διεθνές δίκαιο. Τα χωρικά ύδατα ανοιχτά της Κύπρου έχουν προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών εξαιτίας των πλούσιων κοιτασμάτων σε τρεις περιοχές.

Η Τουρκία αντιτίθεται στα εξορυκτικά σχέδια της Λευκωσίας και θέλει να έχει λόγο στις εξελίξεις σχετικά με τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή. Η Άγκυρα επίσης απαιτεί οι Τουρκοκύπριοι να έχουν μερίδιο στα κέρδη από το φυσικό αέριο αλλά υποστηρίζει ότι πρέπει πρώτα να βρεθεί λύση στο Κυπριακό.

Η Κύπρος προχώρησε στη διερεύνηση των ενεργειακών πηγών ανοιχτά του νησιού μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ το 2017 για το Κυπριακό.

Διαβάστε ακόμα:

Δένδιας: Η Τουρκία διαβάζει τον 21ο αιώνα με εγχειρίδιο του 19ου αιώνα

Ερντογάν: Είμαστε ανοιχτοί σε win-win προτάσεις για την ανατολική Μεσόγειο

Θέμα:
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (215)
Tags:
Ανατολική Μεσόγειος, Τουρκία, Κυπριακό, γεωτρήσεις, Υδρογονάνθρακες, ENI, Κυπριακή ΑΟΖ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK