02:49 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στην επανεξέταση της κατάργησης των επιδοτήσεων στα καύσιμα φέρεται να προχωρά ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Λένιν Μορένο, μετά τις βίαιες διαδηλώσεις στη χώρα.

Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Λένιν Μορένο, θα επανεξετάσει το διάταγμα με το οποίο ακύρωσε τις επιδοτήσεις καυσίμων, γεγονός που οδήγησε σε μαζικές διαμαρτυρίες, δήλωσε ο δήμαρχος του Κίτο, Χόρχε Γιούντα Ματσάτο.

«Ο πρόεδρος, λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα της κατάστασης, συμφώνησε να αναλύσει για μία ακόμη φορά το Διάταγμα 883. Μέσα στις επόμενες ώρες θα συναντηθεί με τους ηγέτες διαμαρτυρίας», έγραψε ο δήμαρχος στο Twitter.

Νωρίτερα σήμερα, οι αρχές του Διεθνούς Αεροδρομίου του Κίτο ανέφεραν ότι οι δρόμοι πρόσβασης σε αυτό είχαν αποκλειστεί από τους διαδηλωτές.

​Οι διαδηλωτές, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εισέβαλαν σε κυβερνητικό κτίριο στην πρωτεύουσα του Εκουαδόρ.

Το κτίριο που στεγάζει το γραφείο του γενικού ελεγκτή φέρεται να παραδόθηκε στις φλόγες, όπως προκύπτει από βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο.

​Από τότε που ο πρόεδρος Λένιν Μορένο επέβαλε αναστολή στις επιδοτήσεις καυσίμων, οι διαμαρτυρίες πήραν ευρύτερο χαρακτήρα, με πλήθος κοινωνικών ομάδων να θέτουν σειρά αιτημάτων.

​Οι διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ (Ισημερινός) ξέσπασαν στις αρχές Οκτωβρίου με αφορμή τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προωθούσε η κυβέρνηση. Μετά το ξέσπασμα βίας, ο Μορένο κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο μήνες. Σύμφωνα με τον Μορένο η χώρα δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει οικονομικά για την παροχή των επιδοτήσεων και η περικοπή τους θα εξοικονομούσε 2,27 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η περικοπή των επιδοτήσεων για καύσιμα ήταν, εξάλλου, τμήμα της συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ώστε η χώρα να δικαιούται δάνειο ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Tags:
διαμαρτυρίες, ΔΝΤ, Λένιν Μορένο, διαδήλωση, καύσιμα, επιδότηση, Εκουαδόρ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK