19:15 29 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Νωρίτερα την Κυριακή, ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Λένιν Μορένο είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες των αυτοχθόνων πληθυσμών της χώρας προκειμένου να τερματίσουν τις διαμαρτυρίες σε εθνικό επίπεδο.

Νωρίτερα, ο Μορένο υποσχέθηκε να αναθεωρήσει το αμφιλεγόμενο διάταγμα του για τη μείωση των επιδοτήσεων καυσίμων που προκάλεσε την εθνική αναταραχή.

Μετά από μακρές συνομιλίες με τους ηγέτες των διαμαρτυρόμενων και με εκπροσώπους των ιθαγενών του Ισημερινού, η κυβέρνηση Μορένο ακύρωσε το επίμαχο διάταγμα που προκάλεσε τις βίαιες διαμαρτυρίες.

​«Με τη συμφωνία αυτή, οι κινητοποιήσεις ... σε ολόκληρο τον Ισημερινό τερματίζονται και δεσμευόμαστε να αποκαταστήσουμε την ειρήνη στη χώρα», ανέφεραν ο Μορένο και οι αυτόχθονες ηγέτες σε κοινή δήλωση τους την Κυριακή, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είχε αποσύρει μια εντολή για την κατάργηση των επιδοτήσεων καυσίμων, σύμφωνα με το AFP.

​Ο Μορένο προωθούσε μια δέσμη μέτρων λιτότητας ως οικονομικές μεταρρυθμίσεις, σε μια προσπάθεια να λάβει δάνειο διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την αναδιάρθρωση της επιβαρυμένης από το εθνικό χρέος οικονομίας της χώρας, γεγονός που οδήγησε σε μαζικές συγκεντρώσεις που σταδιακά οδήγησαν σε βίαια επεισόδια.

Οι περικοπές στο κυβερνητικό πρόγραμμα για επιδοτήσεις καυσίμων ήταν ένα σημείο που προκάλεσε ένταση και οργή στον τοπικό πληθυσμό.

Οι τοπικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στην διάρκεια των διαμαρτυριών στους επτά, ενώ τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

 

Tags:
συμφωνία, Λένιν Μορένο, διαδηλώσεις, Ισημερινός, Εκουαδόρ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK