06:25 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. δεν κατέληξε σε συμφωνία για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε.

Χωρίς συμφωνία για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. κατέληξε η συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών των «28».

Σε ανακοίνωση του, ο Επίτροπος Διερεύνησης της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν, γνωστοποίησε ότι το συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών δεν κατέληξε σε συμφωνία.

​Υποστήριξε δε, ότι «αυτή δεν είναι μια στιγμή δόξας για την Ευρώπη» και έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες των δύο βαλκανικών χωρών.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Ε.Ε. τάχθηκε υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία» εξήγησε, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι υπήρξαν ορισμένες χώρες, οι οποίες αντέδρασαν και διαφώνησαν.

​Απέφυγε βέβαια, να κατονομάσει αυτές τις χώρες, με τις πληροφορίες πάντως, να κάνουν λόγο για «γαλλικό μπλόκο» στην ευρωπαϊκή προοπτική των δύο γειτονικών χωρών της Ελλάδας.

Το συγκεκριμένο θέμα θα εξεταστεί και στη διήμερη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Παρίσι έχει επανειλημμένως διαμηνύσει την ανάγκη περαιτέρω μεταρρυθμίσεων εντός της Ε.Ε., προτού γίνουν αποδεκτές και νέες χώρες.

Νωρίτερα, Γάλλος διπλωμάτης δήλωσε στο «EUobserver» ότι «δεν είναι δυνατό να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις σ’ αυτό το στάδιο», καθώς και οι δύο χώρες πρέπει να καταβάλλουν «επιπλέον προσπάθειες» σε ό,τι αφορά θέματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου και τη διαφθορά.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Ε.Ε. θα είναι έτοιμη για την ένταξη των δύο προαναφερθέντων χωρών, «κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο, εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν με αίσιο τρόπο». 

Tags:
ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ένταξη, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαική Ένωση, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Ένωση, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK