18:01 29 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Λονδίνο και Βρυξέλλες φέρεται να έχουν καταλήξει σε κατ' αρχήν συμφωνία για το Brexit και τα ιρλανδικά σύνορα. Εντός της Τετάρτης η ανακοίνωση του σχεδίου.

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για το Brexit φέρεται να έχουν καταλήξει Λονδίνο και Βρυξέλλες, όπως μεταδίδουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Guardian», οι δύο πλευρές φέρεται να έχουν συμφωνήσει για το ακανθώδες ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων.

Μάλιστα, το προσχέδιο της συμφωνίας είναι πιθανό να δημοσιευθεί εντός της αυριανής ημέρας (σ.σ. Τετάρτη).

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες ευρωπαϊκές και βρετανικές πηγές, Λονδίνο και Βρυξέλλες συμφώνησαν για την εγκατάσταση τελωνείου στα σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας – Ε.Ε. (σ.σ. Δημοκρατία της Ιρλανδίας).

Αυτό σημαίνει ότι αποφεύγει η επιβολή συνοριακών ελέγχων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Μεγάλης Βρετανίας, κάτι το οποίο θα παραβίαζε την αρχή της τελωνειακής ενότητας του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Η Βόρεια Ιρλανδία θα είναι δια νόμου (de jure) εντός του τελωνειακού εδάφους του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά εκ των πραγμάτων (de facto) θα είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» έσπευσε να εξηγήσει υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η προωθούμενη συμφωνία θα πρέπει να λάβει το «πράσινο φως» από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία για τα ιρλανδικά σύνορα, θα τεθεί σε εφαρμογή, μόνο εφόσον δεν υπάρξει οριστική συμφωνία για το ζήτημα κατά τη διαπραγμάτευση των Μελλοντικών Σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου – Ε.Ε.

Λονδίνο και Βρυξέλλες καλούνται να έχουν συμφωνήσει για τους όρους του διαζυγίου έως τα τέλη Οκτωβρίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει ατάκτως και χωρίς συμφωνία από την Ε.Ε. (σ.σ. σκληρό Brexit), δεδομένης της άρνησης της Downing Street να αιτηθεί νέας παράτασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βασίλισσα Ελισάβετ: Προτεραιότητα της κυβέρνησης το Brexit στις 31 Οκτωβρίου

Διεργασίες για το Brexit: Πιθανή νέα παράταση στο «τραπέζι» των Ευρωπαίων

Σχετικά:

Βασίλισσα Ελισάβετ: Προτεραιότητα της κυβέρνησης το Brexit στις 31 Οκτωβρίου
Διεργασίες για το Brexit: Πιθανή νέα παράταση στο «τραπέζι» των Ευρωπαίων
Tags:
Μπόρις Τζόνσον, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Ένωση, Βόρεια Ιρλανδία, Ιρλανδία, σκληρό Brexit, Brexit, Brexit, Brexit
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK