22:05 04 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για πρόοδο και μία κατ' αρχήν συμφωνία για τα ιρλανδικά σύνορα.

Σε νέες διαπραγματεύσεις προσέρχονται Λονδίνο και Βρυξέλλες, θέτοντας στο «τραπέζι» το προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit, στο οποίο κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές το βράδυ της Τρίτης. 

Οι πληροφορίες ότι η Βρετανία χαλάρωσε τη θέση της σε ό,τι αφορά το ακανθώδες ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων ενισχύουν τις ελπίδες για μία συμφωνία στη Σύνοδο της ΕΕ που ξεκινάει την Πέμπτη. 

Σύμφωνα με Βρετανό αξιωματούχο που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και σήμερα

Ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε, επίσης, ότι οι διαπραγματευτές έχουν ξεκινήσει να συντάσσουν το κείμενο που θα μπορούσε τελικά να παρουσιαστεί ενώπιον των ηγετών των χωρών της ΕΕ αύριο.

Πάντως βασικές διαφορές φαίνεται πως παραμένουν, καθώς σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, δεν θεωρείται πολύ πιθανή η ολοκλήρωση ενός κειμένου συμφωνίας εντός της ημέρας

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπρουνό Λεμέρ εξέφρασε τις ελπίδες του για την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, οπότε και αναμένεται να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας απ' ό,τι ακούω από τους διαπραγματευτές», είπε ο ίδιος στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Χθες, Λονδίνο και Βρυξέλλες συμφώνησαν για την εγκατάσταση τελωνείου στα σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας - ΕΕ, κάτι που σημαίνει ότι αποφεύγεται η επιβολή συνοριακών ελέγχων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Βρετανίας. Η προωθούμενη συμφωνία θα πρέπει να λάβει την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έχει δεσμευτεί να οδηγήσει τη χώρα εκτός της ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Brexit: Κοντά σε συμφωνία Λονδίνο και Βρυξέλλες – Προς εγκατάσταση τελωνείου στη Β. Ιρλανδία

Tags:
Βόρεια Ιρλανδία, σύνορα, συμφωνία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Βρετανία, Brexit
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK