14:56 14 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Brexit (92)
0 0 0
Βρείτε μας

«Λευκός καπνός» για το Brexit, εν μέσω αντιδράσεων από την αντιπολίτευση της Βρετανίας. Το βρετανικό κοινοβούλιο ο επόμενος «σταθμός».

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται οι πρώτες πληροφορίες για το περιεχόμενο της συμφωνίας, στην οποία κατέληξαν η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση

Να σημειωθεί, εν τω μεταξύ, ότι η συμφωνία οδηγείται πλέον στο βρετανικό κοινοβούλιο, το οποίο και καλείται να αποφασίσει το Σάββατο εάν εγκρίνει ή όχι τη συμφωνία - μόλις λίγες ημέρες πριν από το προγραμματισμένο Brexit.

Από την πλευρά των Βρυξελλών, αλλά και της βρετανικής κυβέρνησης εκφράζεται αισιοδοξία σχετικά με τις πιθανότητες έγκρισης της συμφωνίας, την ώρα πάντως που ο Τζέρεμι Κόρμπιν εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος των Εργατικών για τη συμφωνία, ενώ έτοιμο να καταψηφίσει είναι και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP).

Νωρίτερα, εν τω μεταξύ, και το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) τάχθηκε κατά της προτεινόμενης συμφωνίας για το Brexit.

Σε ό,τι αφορά τα βασικά σημεία της συμφωνίας για το Brexit, η συμφωνία προβλέπει τα εξής: 

Τελωνειακές σχέσεις

Η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εφαρμοσθούν στα προϊόντα που φθάνουν στη Βόρεια Ιρλανδία. Τελωνειακοί έλεγχοι δεν θα υπάρχουν στην Ιρλανδία, αλλά θα πραγματοποιούνται στα λιμάνια

Για τα προϊόντα που περνούν από τη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία και προορίζονται να παραμείνουν εκεί, δεν θα εφαρμοστούν δασμοί από την ΕΕ. 

Η Βόρεια Ιρλανδία θα μπορεί να επωφελείται από τις μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες της Βρετανίας. Εφ'όσον τα προϊόντα δεν φεύγουν από την Ιρλανδία και την ενιαία αγορά της ΕΕ, θα εφαρμόζονται μόνο οι βρετανικοί τελωνειακοί δασμοί. 

Συναίνεση

Σε ό,τι αφορά τη συναίνεση του κοινοβουλίου της Βόρειας Ιρλανδίας, αυτή θα πρέπει να δοθεί μετά το Brexit. 

Τέσσερα χρόνια μετά το Brexit, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία εάν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές.

Εάν η απόφαση είναι «ναι», τότε το συγκεκριμένο σύστημα παρατείνεται για ακόμη τέσσερα χρόνια. 

Εάν δεν δοθεί η συγκατάθεση, θα υπάρξει μια διετής περίοδος στον «πάγο», στη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να βρεθεί νέα λύση, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο των «σκληρών» συνόρων στην Ιρλανδία. 

Σε αντίθεση με τη λύση του «backstop» στην αρχική συμφωνία που έχει απορριφθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο, το εν λόγω σύστημα δεν θα μπορεί να αντικατασταθεί από μια νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ - κάτι που θεωρείται ότι συνιστά σημαντική υποχώρηση από την πλευρά της ΕΕ. 

Θέμα:
Brexit (92)
Tags:
συμφωνία, Μπόρις Τζόνσον, Ευρωπαϊκή Ένωση, Βρετανία, Brexit
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK