10:02 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
1 0 0
Βρείτε μας

Νέα παράταση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις παίρνουν Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία καθώς τα κράτη της ΕΕ αποφάσισαν να μην εκκινήσουν ακόμη τη διαδικασία.

Την αναβολή της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.

Η εξέλιξη αυτή, γνωστοποιήθηκε και επισήμως από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος διευκρίνισε ότι το ζήτημα θα εξεταστεί εκ νέου τον Μάιο του 2020.

Κάλεσε δε, τις δύο χώρες να μην τα παρατήσουν, ενώ παραδέχθηκε ότι «δεν θα πρέπει να νιώθουν πως έφταιξαν σε κάτι» για τη συγκεκριμένη απόφαση και την περαιτέρω καθυστέρηση.

«Παρακαλώ μην τα παρατήσετε», ήταν το ακριβές μήνυμα του Τουσκ στις δύο - ενδιαφερόμενες για ένταξη - χώρες.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι κάποτε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα γίνουν πλήρη μέλη της Ε.Ε. ενώ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την απόφαση της Συνόδου Κορυφής ως «λάθος».

Το «μπλόκο» φέρεται να προήλθε από τη Γαλλία και τον πρόεδρο Μακρόν, καθώς το Παρίσι αμφιβάλλει για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στα δύο κράτη, σχετικά με το κράτος δικαίου και τη διαφθορά.

Άλλωστε, και τον περασμένο Ιούνιο, το Συμβούλιο της Ε.Ε. δεν είχε καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και την Αλβανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις απαιτείται η ομόφωνη έγκριση των χωρών-μελών της Ε.Ε., κάτι το οποίο δεν επετεύχθη ούτε σήμερα.

Γιούνκερ: Ιστορικό λάθος

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτήρισε ως «ιστορικό λάθος» το «βέτο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό, ιστορικό λάθος. Ελπίζω ότι θα είναι προσωρινό και δεν θα μείνει στη συλλογική μνήμη ως ένα ιστορικό λάθος» τόνισε, χαρακτηριστικά, μετά το τέλος της διήμερης Συνόδου Κορυφής.

Απογοήτευση σε Αλβανία, Β. Μακεδονία

 

Όπως ήταν φυσικό, τόσο η Αλβανία όσο και η Βόρεια Μακεδονία δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους στο άκουσμα της απόφασης, την οποία φαίνεται να περίμεναν, καθώς η Γαλλία είχε κάνει γνωστή την πρόθεσή της.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας φέρεται να εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

Αναφερθείς στο ζήτημα, ο Επίτροπος Διεύρυνσης της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν, σχολίασε πως οι Βρυξέλλες εμφανίζονται ως να αθετούν τις υποσχέσεις τους.

Τη δυσαρέσκεια της εξέφρασε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ η οποία δήλωσε ότι «δυστυχώς δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Η στάση Μακρόν απέναντι στο ζήτημα

Το γαλλικό «φρένο» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των δύο κρατών είχε διαφανεί εδώ και αρκετό καιρό.

Εξάλλου, σύμφωνα με το AFP, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ήταν αυτός που έθεσε ενστάσεις απέναντι στο ζήτημα, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

Να σημειωθεί πως ειδικότερα για την ένταξη της Αλβανίας, πέρα από τη Γαλλία, δισταγμούς φαίνεται πως είχαν τόσο η Ολλανδία όσο και η Δανία.

Μάλιστα, σχολιάζοντας το ζήτημα στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως θα ήταν «ένα τεράστιο πολιτικό λάθος» η έναρξη διαπραγματεύσεων μόνο με τη Βόρεια Μακεδονία, αποκλείοντας την Αλβανία.

Tags:
Εμανουέλ Μακρόν, Γαλλία, ένταξη, Ντόναλντ Τουσκ, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, ΕΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK