23:32 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
1 0 0
Βρείτε μας

Οι μαζικές αντί-κυβερνητικές διαμαρτυρίες με αφορμή την δυσχερή οικονομική κατάσταση στη χώρα βρίσκονται σε εξέλιξη από την περασμένη Πέμπτη.

Οι μονάδες του στρατού του Λιβάνου κλήθηκαν στην Βηρυτό για να βοηθήσουν τους αστυνομικούς να διασπάσουν τις διαμαρτυρίες, ανέφερε τηλεφωνικά ένας από τους διαδηλωτές σε ανταποκριτή του Sputnik, προσθέτοντας ότι το στρατιωτικό προσωπικό χρησιμοποίησε σφαίρες από καουτσούκ για να καταστείλει τις συγκεντρώσεις.

«Ένας μεγάλος αριθμός στρατευμάτων έχει συγκεντρωθεί στην οδό των Μαρτύρων και των Τραπεζών, μεγάλες συγκρούσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, τα στρατεύματα πυροβολούν σφαίρες και η αστυνομία χρησιμοποιεί δακρυγόνα», δήλωσε ο αυτόπτης μάρτυρας αργά την Παρασκευή.

Ο ακτιβιστής είπε ότι υπήρχαν πολλοί τραυματίες μεταξύ των διαδηλωτών. Οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν αρκετούς διαδηλωτές. Οι ακτιβιστές, με τη σειρά τους, εκτοξεύουν πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας και την αστυνομία.

Το στρατιωτικό προσωπικό και η αστυνομία έσπρωξαν εν μέρει τους διαδηλωτές από την Τόπο των Μαρτύρων στο κέντρο της Βηρυτού.

Σχεδόν όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην πρωτεύουσα του Λιβάνου είναι προς το παρόν παράλυτοι. Οι διαδηλωτές τους έχουν αποκλείσει και ταυτόχρονα καίνε ελαστικά. Η εθνική οδός της Βηρυτού-Δαμασκού και ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί στο αεροδρόμιο έχουν αποκλειστεί από την Πέμπτη. Μάλιστα, πολλοί άνθρωποι έπρεπε να περπατήσουν έως το αεροδρόμιο για να μην χάσουν τις πτήσεις τους.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος Μάικλ Αούν πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους των ακτιβιστών και δεσμεύθηκε να καταβάλει προσπάθειες για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χάριρι ακύρωσε την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εν μέσω των διαμαρτυριών και έδωσε στην κυβέρνηση 72 ώρες για να υποβάλει προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώνονται ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης, η οποία ενέκρινε την επιβολή μηνιαίου φόρου ύψους έξι δολαρίων για τις online κλήσεις μέσω εφαρμογών σε smartphones, προκειμένου να προσπορίσει πρόσθετους πόρους στα κρατικά ταμεία για τον επιβαρυμένο με χρέη προϋπολογισμό. Επιπλέον, οι αρχές εισήγαγαν έναν νέο φόρο για τα προϊόντα καπνού και ανακοίνωσαν σχέδια για αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στο 15% μέχρι το 2020. Νωρίτερα την Παρασκευή, η κυβέρνηση αποφάσισε να εγκαταλείψει το φόρο για τις διαδικτυακές κλήσεις, αποτυγχάνοντας ωστόσο να αποτρέψει ένα νέο κύμα διαμαρτυριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βηρυτός: Δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών εν μέσω αντικυβερνητικών συγκεντρώσεων

...

Tags:
διαμαρτυρίες, διαμαρτυρία, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, Βηρυτός, Λίβανος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK