18:03 10 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Τουρκία – Συρία: Η στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» (303)
0 0 0
Βρείτε μας

Ουάσινγκτον και Άγκυρα κατέληξαν σε συμφωνία για την δημιουργία μίας ζώνης ασφαλείας μήκους 444 χιλιομέτρων στην Συρία, όπως έκανε γνωστό σύμβουλος του Τούρκου προέδρου.

Η Άγκυρα συμφώνησε με την Ουάσινγκτον για την δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας μήκους 444 χιλιομέτρων, η οποία θα ελέγχεται από τα τουρκικά στρατεύματά στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία, δήλωσε στο Sputnik ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Γιασίν Ακτάι.

«Το βάθος της δημιουργούμενης ασφαλούς ζώνης συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την πλευρά των ΗΠΑ, όταν η τουρκική πλευρά επιβεβαίωσε την ανάγκη δημιουργίας μιας ασφαλούς ζώνης στα σύνορα με τη Συρία με βάθος 32 χιλιομέτρων και μήκος 444 χιλιομέτρων, που συμφωνήθηκε με την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ», ανέφερε ο Ακτάι.

Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, η απουσία γραπτής συμφωνίας με τις ΗΠΑ σχετικά με την ζώνη ασφαλείας δεν σημαίνει διαφωνία επί του θέματος αυτού ή σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας.

«Στα ανατολικά του Ευφράτη, ειδικότερα, οι επαρχίες Ράκκα και Ντέιρ εζ-Ζορ, για τις οποίες έγινε συζήτηση με την πλευρά των ΗΠΑ, θα συμπεριληφθούν πλήρως στην ζώνη ασφαλείας και κατορθώσαμε να καταλήξουμε σε αμοιβαία κατανόηση γι' αυτό το θέμα. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους Αμερικανούς είναι ξεκάθαρη, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα ασκήσουν τον έλεγχο της ασφαλούς ζώνης, το βάθος και η έκταση της οποίας θα καθοριστεί από την Τουρκία», τόνισε ο Ακτάι.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η συνεργασία της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον για την ασφαλή ζώνη θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών ως μελών του ΝΑΤΟ. Μετά την απομάκρυνση από αυτά τα εδάφη, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να παραχωρήσουν στην Τουρκία το δικαίωμα για ελέγχους ασφαλείας σε αυτόν τον τομέα.

Η Τουρκία ξεκίνησε την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στις 9 Οκτωβρίου, ισχυριζόμενη ότι η στρατιωτική δράση αποσκοπούσε στη δημιουργία μίας ασφαλούς ζώνης κοντά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, ύστερα από πολλές άκαρπες συζητήσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας. Το τμήμα αυτό της συριακής επικράτειας ελέγχεται επί του παρόντος από τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF), ομάδες τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί ως συνδεδεμένες με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK).

Η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε την τουρκική επίθεση στην βόρεια Συρία ως πράξη επιθετικότητας, ενώ η Ρωσία, καθώς και αρκετές αραβικές και δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, εξέφρασαν ανησυχία για τις εξελίξεις.

Θέμα:
Τουρκία – Συρία: Η στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» (303)
Tags:
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζώνη ασφαλείας, ΗΠΑ, πόλεμος στη Συρία, Συρία, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK