06:54 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Τουρκία – Συρία: Η στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» (303)
0 0 0
Βρείτε μας

Εναντίον της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία εμφανίστηκε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Χάικο Μάας σε δηλώσεις του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας χαρακτήρισε ως «εισβολή» την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο».

«Δεν πιστεύουμε ότι μια επίθεση εναντίον κουρδικών μονάδων ή Κούρδων πολιτοφυλάκων είναι νόμιμη με βάση το διεθνές δίκαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός αξιωματούχος.

Ο Χάικο Μάας, δίνοντας την δική του απάντηση στο επιχείρημα της Τουρκίας ότι η Άγκυρα έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της, τόνισε στη δημόσια τηλεόραση ZDF:

«Με όλα όσα γνωρίζουμε και με αυτά που η ίδια η Τουρκία έχει επικαλεστεί ως νομική βάση, δεν μπορούμε να συμμεριστούμε αυτήν την άποψη».

Ακολούθως, ερωτηθείς αν η επιχείρηση αυτή συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας, ο Μάας υπογράμμισε: «Αν δεν υπάρχει κάποια βάση στο διεθνές δίκαιο για μια τέτοια εισβολή, τότε δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο Γερμανός αξιωματούχος προειδοποίησε επίσης την Άγκυρα ότι μπορεί να χάσει τους ευρωπαϊκούς πόρους που λαμβάνει με βάση το πρόγραμμα για την παραμονή των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία.

«Επίσης, δεν συμφωνούμε να σταλούν κατ' αυτόν τον τρόπο στη βορειοανατολική Συρία, σε αυτήν τη ζώνη ασφαλείας, πιθανότατα ενάντια στη θέλησή τους, οι πρόσφυγες του συριακού Εμφυλίου Πολέμου που σήμερα βρίσκονται στην Τουρκία. Τα θέματα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν με την Τουρκία, σε σχέση και με τη συμφωνία για το προσφυγικό επειδή δεν θα πληρώσουμε χρήματα για πράγματα που δεν πιστεύουμε ότι είναι νόμιμα», σημείωσε ο κ. Μάας.

Επισημαίνεται πως με βάση τη συμφωνία του 2016 για την μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε να χορηγήσει έως και 6 δισ. ευρώ για να στηρίξει τους πρόσφυγες - στην πλειονότητά τους Σύριους - που βρίσκονται στην Τουρκία.

Στις 9 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» στην Βόρεια Συρία. Η επίθεση είναι μέρος του στόχου της Άγκυρας να εκκαθαρίσει τη συνοριακή περιοχή από την δράση των τρομοκρατών του ISIS και των κουρδικών πολιτοφυλακών προκειμένου να δημιουργηθεί μια ασφαλής ζώνη όπου η Τουρκία θα μπορούσε να μεταφέρει μέρος των περίπου 3,6 εκατ. Σύριων προσφύγων που διατηρεί στο έδαφός της. 

Η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» έχει ανασταλεί για 120 ώρες όπως προβλέπει η συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον.

Θέμα:
Τουρκία – Συρία: Η στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» (303)
Tags:
Χάικο Μάας, πόλεμος στη Συρία, Συρία, Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργός Εξωτερικών, Γερμανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK