05:19 04 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας καταγγέλλει με επιστολή του προς τον Αντόνιο Γκουτέρες ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ.

Επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) Αντόνιο Γκουτέρες απέστειλε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, καταγγέλλοντας παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας που σημειώθηκαν από την Τουρκία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. 

Στην επιστολή που έχει ημερομηνία την 11η Οκτωβρίου επισυνάπτονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του sigmalive.com, τέσσερα έγγραφα με αναλυτική καταγραφή των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας στην Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων (FIR) Λευκωσίας και την παράνομη χρήση κλειστών λιμανιών και αεροδρομίων από την Τουρκία.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ εκφράζει τις ανησυχίες της Κύπρου για τη συμπεριφορά της Τουρκία, η οποία όπως τονίσει, συνιστά συνεχή παραβίαση της κυριαρχίας της.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, οι ενέργειες της Τουρκίας αποσκοπούν στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κύπρου, ενισχύοντας τη συνεχιζόμενη ντε φάκτο διαίρεση και διεκδικώντας έναν υποτιθέμενο εναέριο χώρο πάνω από το κατεχόμενο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, κάνει λόγο για πολιτική επίμονης παραβίασης του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς δικαίου και διεθνών κανόνων και κανονισμών από μέρος της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι αυτή η πολιτική αποτελεί διαρκή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, επιδρά αρνητικά στην περιφερειακή σταθερότητα, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας, δημιουργεί δυσκολίες στην εναέρια κυκλοφορία στην Κύπρο, ενώ ακόμη εμποδίζει τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τη διεξαγωγή της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Τέλος, ο κ Ανδρέας Μαυρογιάννης καλεί την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να συμβάλουν σε μια ουσιαστική επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Tags:
εναέριος χώρος, ΟΗΕ, παραβιάσεις, Τουρκία, Κύπρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK