21:46 05 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Τουρκία – Συρία: Η στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» (303)
0 0 0
Βρείτε μας

Η Βαγδάτη δεν έχει δώσει άδεια για τη μόνιμη εγκατάσταση των αμερικανικών δυνάμεων, οι οποίες τη Δευτέρα διέσχισαν τα σύνορα Συρία - Ιράκ, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων για αποχώρηση από τη βόρεια Συρία.

«Stop» στη μόνιμη εγκατάσταση του αμερικανικού στρατού στα κουρδικά τμήματα του Ιράκ, επιχειρεί να βάλει η Βαγδάτη, μία ημέρα μετά τη διέλευση των αμερικανικών δυνάμεων από τα συρο-ιρακινά σύνορα.

Πιο συγκεκριμένα, ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν εξουσιοδότηση να παραμείνουν στο βόρειο Ιράκ, παρά μόνο να εισέλθουν και στη συνέχεια να μετεγκατασταθούν σε κάποια άλλη χώρα

«Όλες οι αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες αποχώρησαν από τη Συρία, έλαβαν έγκριση να εισέλθουν στην κουρδική περιοχή (σ.σ. του Ιράκ), προκειμένου να μεταφερθούν στη συνέχεια εκτός Ιράκ. Δεν υπάρχει άδεια για παραμονή εντός του Ιράκ» ανέφερε χαρακτηριστικά η Βαγδάτη.

Τη Δευτέρα, ένα κομβόι 100 αμερικανικών στρατιωτικών οχημάτων διέσχισε τα σύνορα Συρίας – Ιράκ, στο πλαίσιο της δέσμευσης του Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση από τη βόρεια Συρία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, δήλωσε ότι οι Αμερικανικοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν στο Ιράκ, προκειμένου να αποτραπεί τυχόν «αναγέννηση» του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.

Μάλιστα, κατά τη διέλευση του αμερικανικού στρατιωτικού κομβόι από τη συριακή περιοχή Καμισλί, δεκάδες Κούρδοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, πετώντας πέτρες και… πατάτες εις βάρος των αμερικανικών στρατιωτικών οχημάτων.

​Όπως μετέδωσαν τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης, οι συγκεντρωμένοι φώναξαν διάφορα συνθήματα, όπως «Οι Αμερικανοί δραπετεύουν σαν ποντίκια» και «Ντροπή σας».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, ΗΠΑ και Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία, η οποία προβλέπει την απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων σε απόσταση 32 χιλιομέτρων από τα συρο-τουρκικά σύνορα.

Η προθεσμία εκπνέει στις 10.00 το βράδυ της Τρίτης, με την Τουρκία να προειδοποιεί για επανέναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης, σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της αποχώρησης των Κούρδων μαχητών.

 

Θέμα:
Τουρκία – Συρία: Η στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» (303)
Tags:
Ιράκ, Κούρδοι, πόλεμος στη Συρία, Συρία, αμερικανικός στρατός, στρατός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK