00:49 06 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ασθενής πέθανε από αιμορραγία όταν οδοντίατρος της αφαίρεσε δέκα δόντια, ενώ εκείνη έπαιρνε αντιπηκτικά φάρμακα. Σε διαθεσιμότητα για ένα έτος ο οδοντίατρος.

Ο Τουσάρ Πατέλ απαγορεύεται να ξαναδουλέψει για ένα έτος καθώς κρίθηκε ακατάλληλος μετά από μία «λίστα λαθών», σύμφωνα με αναφορές.

Η ασθενής που πέθανε είχε προχωρημένη ασθένεια ούλων και ο οδοντίατρος αφαίρεσε όλα τα δόντια της άνω γνάθου μέσα σε μία εβδομάδα, σε δύο ραντεβού.

Του είπε ότι λάμβανε το αντιπηκτικό Warfarin, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση σπάνιας αιματολογικής ασθένειας που προκαλεί θρομβώσεις.

Ωστόσο, το Γενικό Οδοντιατρικό Συμβούλιο (GDC) διαπίστωσε ότι ο οδοντίατρος με 30ετή πείρα δεν την προειδοποίησε για τον κίνδυνο αιμορραγίας εξαιτίας του φαρμάκου.

Οι πληγές της επίσης δεν είχαν κλείσει μετά τη θεραπεία.

Ώρες μετά το τελευταίο της ραντεβού η ασθενής κατέρρευσε στο σπίτι της από «αιμορραγία από το στόμα» και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο όπου και εξέπνευσε τον Ιούλιο του 2017.

Σύμφωνα με την ακρόαση για την επαγγελματική συμπεριφορά του Πάτελ, ο οδοντίατρος δεν κατάφερε να «εκτιμήσει τους κινδύνους» της θεραπείας και αγνόησε τις οδηγίες «που είναι πολύ καλά γνωστές στους οδοντιάτρους».

Η αναφορά του GDC σημειώνει: «τα λάθη σας έθεσαν την ασθενή σε σημαντικό και δυνατό να αποφευχθούν κίνδυνο που έρχονταν σε αντίθεση με τις οδηγίες».

«Ήταν βασικά λάθη που έθεσαν την ασθενή σε σημαντικό κίνδυνο, όταν αυτό θα μπορούσε και έπρεπε να είχε αποφευχθεί».

«Αυτό ισοδυναμεί με επανειλημμένη παραβίαση της ασφάλειας των ασθενών, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως σοβαρή. Η επιτροπή διαπίστωσε ότι η ικανότητά για άσκηση του επαγγέλματος είναι σήμερα μειωμένη λόγω του παραπτώματος σας».

Η επιτροπή επίσης έκρινε ότι ο οδοντίατρος δεν διενήργησε τους αναγκαίους ελέγχους για να εκτιμήσει τον κίνδυνο της μετεγχειρητικής αιμορραγίας ή να αντιμετωπίσει τα τραύματα σωστά.

Πρώτη φορά ο οδοντίατρος εξέτασε την ασθενή τον Μάιο του 2013 όταν και διέγνωσε την προχωρημένη περιοδοντίτιδα.

Έκρινε ότι έπρεπε να προχωρήσει στην εξαγωγή κάποιων δοντιών και τις προγραμμάτισε για το επόμενο ραντεβού, ωστόσο, εκείνη δεν εμφανίστηκε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Όταν επέστρεψε στις 5 Ιουνίου του 2017 παραπονέθηκε ότι της «πέφτουν τα δόντια».

Ανέφερε στον οδοντίατρο ότι παίρνει το Warfarin, ωστόσο, ο γιατρός δεν συζήτησε μαζί της την πολυπλοκότητα και τον αυξημένο κίνδυνο για αιμορραγία.

Πριν αφαιρέσει όλα τα πάνω δόντια της η ασθενής συμπλήρωσε το ιατρικό ιστορικό όπου υπογράμμισε ότι λάμβανε αντιπηκτικά.

Ο Πάτελ της αφαίρεσε πέντε δόντια στις 13 Ιουλίου και πέντε δόντια στις 18 Ιουλίου. Μετά και τις τελευταίες εξαγωγές, η ασθενής υπέστη εκτεταμένη αιμορραγία, σύμφωνα με την αναφορά.

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο King's College στο Λονδίνο στις 18 Ιουλίου, ωστόσο, πήρε εξιτήριο μετά την θεραπεία για την αντιμετώπιση της αιμορραγίας.

Στη συνέχεια η γυναίκα κατέρρευσε τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Ιουλίου ενώ αιμορραγούσε από το στόμα, σύμφωνα με την αναφορά.

Μεταφέρθηκε και πάλι στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της στις 19 Ιουλίου.

Τον Μάρτιο του 2018 ο ιατροδικαστής αποφάνθηκε ότι η αιτία θανάτου ήταν αιμορραγία από το σημείο της εξαγωγής δοντιών σε συνδυασμό με τη θεραπεία με το φάρμακο Warfarin.

Τελικά αποδείχθηκαν οχτώ κατηγορίες κατά του Πάτελ. Η επιτροπή ανέστειλε για 12 μήνες την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Όπως προσθέτει: Υπήρξαν πολλά λάθη και αδυναμία να ακολουθήσει τις ενδεδειγμένες οδηγίες.

Tags:
πέθανε, αιμορραγία, ασθενής, οδοντίατρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK