ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ (68)
0 01
Βρείτε μας

Βρετανός ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρώην πρέσβης δήλωσε ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει όλα τα συμπτώματα ενός θύματος βασανιστηρίων.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει όλα τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα θύματα βασανιστηρίων, δήλωσε ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρώην πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου, Κρεγκ Μάρεϊ, μιλώντας στο Sputnik.

Ο Βρετανός πρέσβης περιέγραψε την άσχημη εικόνα που παρουσιάζει ο ιδρυτής των WikiLeaks στο δικαστήριο όπου και εμφανίστηκε τη Δευτέρα, μετά την πολύμηνη κράτησή του αφότου συνελήφθη στο Λονδίνο στις 11 Απριλίου.

«Ήμουν πραγματικά σοκαρισμένος όταν τον είδα στο δικαστήριο τη Δευτέρα. Η εμφάνισή του είχε αλλάξει ριζικά. Μεγάλωσε κατά περίπου 20 χρόνια μέσα στη χρονιά από τότε που τον είδα. Πιστεύω ότι έχασε περίπου 15 κιλά ή και περισσότερο, μόνο μέσα στο διάστημα που κρατείται στη φυλακή Belmarsh. Αυτό συνέβη σε πολύ λίγους μήνες. Έχει χάσει τα μαλλιά του και γέρασε πρόωρα, μοιάζει πολύ μεγαλύτερος, περπατάει κουτσαίνοντας πολύ, κάτι που δεν είχε όταν μπήκε στη φυλακή. Και μιλάει ασυνάρτητα. Απλά, δεν έχει τη διανοητική ικανότητά του. Είχε μεγάλη δυσκολία να θυμηθεί το όνομά του και την ημερομηνία γέννησής του όταν του ζητήθηκε», περιέγραψε ο Κρεγκ Μάρεϊ.

Και συνέχισε την περιγραφή από το δικαστήριο τη Δευτέρα: «Όταν προσπάθησε να πει κάτι στο τέλος όταν του ρωτήθηκε αν καταλάβαινε τη διαδικασία, αρχικά είπε ότι δεν καταλάβαινε πραγματικά τι συμβαίνει. Και στη συνέχεια προσπάθησε να κάνει μια δήλωση σχετικά με την αδικία των διαδικασιών και την έλλειψη εγκαταστάσεων που του δόθηκαν για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του, αλλά δεν μπορούσε να βγάλει τις λέξεις. Αγωνιζόταν να μιλήσει, αγωνιζόταν να πει μια πρόταση. Και, ξέρετε, είναι ο πιο έξυπνος, πιο ευφραδής άνθρωπος που έχω γνωρίσει ποτέ, καταβεβλημένος σε σημείο να είναι ανίκανος να μιλήσει και ανίκανος να παρακολουθήσει τι συμβαίνει στο δικαστήριο. Ήμουν πραγματικά ανήσυχος».

«Είμαι βέβαιος ότι πρόκειται για βασανιστήρια», δηλώνει ο Κρεγκ Μάρεϊ, στο ερώτημα εάν πιστεύει ότι η μεταχείριση του Ασάνζ είναι βασανισμός, κάτι που ισχυρίστηκε και ειδικός του ΟΗΕ τον Ιούνιο.

Ο Κρεγκ Μάρεϊ σπεύδει να προσθέσει ότι «δεν ξέρει ακριβώς τι έχουν κάνει» στον Ασάνζ. Γνωρίζει, όπως είπε, ότι κρατείται σε απομόνωση και παρακολουθείται όλη την ώρα. Του επιτρέπεται να βγει από το κελί για μόλις 45 λεπτά την ημέρα, περιέγραψε, συμπληρώνοντας ότι οι φύλακες επέβλεπαν με ποιους ο Τζούλιαν Ασάνζ θα μιλάει.

«Αυτός ο παρατεταμένος περιορισμός είναι μια μορφή βασανιστηρίων, αλλά δεν ξέρω τι άλλο του έχει συμβεί. Ήταν δύσκολο να πιστέψουμε ότι αυτό είναι το μόνο που του συνέβη, βλέποντας την κατάστασή του στο δικαστήριο και τα σωματικά του συμπτώματα. Είμαι πολύ, πολύ προβληματισμένος και εργάστηκα με θύματα βασανιστηρίων», εξήγησε ο Κρεγκ Μάρεϊ επικαλούμενος την εμπειρία που είχε αποκτήσει σε Ουζμπεκιστάν και Σιέρα Λεόνε.

«Ξέρω πώς συμπεριφέρονται (σ.σ. τα θύματα βασανιστηρίων) και συμπεριφέρεται ακριβώς όπως συμπεριφέρεται ένα θύμα βασανισμού. Έχει όλα τα συμπτώματα ενός θύματος βασανιστηρίων, όσον αφορά τον αποπροσανατολισμό και τη δυσκολία να θέσει τη βούλησή του και να μιλήσει συνεκτικά», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «αυτό που βλέπουμε εδώ είναι ένα θύμα βασανιστηρίων».

Υπενθυμίζεται ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks συνελήφθη στις 11 Απριλίου στο Λονδίνο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων σε φυλακή στο Λονδίνο όπου κρατείται σε συνθήκες αυξημένης απομόνωσης.

Θέμα:
Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ (68)
Tags:
WikiLeaks, βασανιστήρια, Τζούλιαν Ασάνζ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK