09:09 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Τα πρόσφατα σχόλια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη μουσουλμανική μαντίλα, ένα από τα πιο επίμαχα ζητήματα στη Γαλλία, έρχονται δύο εβδομάδες μετά την αντιπαράθεση συντηρητικού πολιτικού με γαλλίδα μουσουλμάνα που φορούσε χιτζάμπ σε περιφερειακή συνέλευση.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αντιμετώπισε σκληρή κριτική μετά το σχόλιό του ότι δεν είναι δική του δουλειά το αν οι μουσουλμάνες πρέπει να φορούν δημόσια τις μαντίλες τους.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Μακρόν δήλωσε «Δεν είναι δουλειά μου το αν θα φορούν τις μαντίλες δημόσια. Αυτός είναι ο χαρακτήρας του κοσμικού κράτους. Το να φορά κανείς μαντίλα στις δημόσιες υπηρεσίες, στο σχολείο, όταν διδάσκει τα παιδιά μας, αυτό είναι η δική μου δουλειά».

Ο Μακρόν δέχτηκε αμέσως δέχτηκε πυρά με τους επικριτές του να κάνουν λόγο για παραμέληση των δημόσιων υποθέσεων.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, ένα δημόσιο ζήτημα δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης» σχολίασε αρθρογράφος της Figaro. «Τρέχει μακριά αντί να είναι γενναίος».

​«Ο ισλαμικός ολοκληρωτισμός ριζώνει παντού στην κοινωνία μας με τη μαντίλα και ο Μακρόν νίπτει τας χείρας» ανέφερε ο αλγερινής καταγωγής δικηγόρος Καρίμ Ουαχίκη που ασπάστηκε τον καθολικισμό. «Η Γαλλία χρειάζεται έναν δυνατό πρόεδρο και όχι τον Πόντιο Πιλάτο. Αντίσταση σε αυτή την τραγική αποκήρυξη».

​«Είναι επείγον να νικήσουμε τη δύναμη Μακρόν» ανέφερε η πρώην αναπληρώτρια του υπουργείου Άμυνας Ζαν Μεσίχα.

​Χρήστης έγραψε: «ο Μακρόν λέει «δεν είναι δουλειά μου». Όπως η κατάσταση στα νοσοκομεία, η μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια, τα Κίτρινα Γιλέκα, η ριζοσπαστικοποίηση, η αυτοκτονία αστυνομικών, οι επιθέσεις, η αυξανόμενη εγκληματικότητα. Με λίγα λόγια η Γαλλία».

​«Έτσι το 70% των γάλλων, που θεωρούν ανεπιθύμητη στην κοινωνία τη μαντίλα δεν είναι δουλειά του Μακρόν… Φέρτε μας τον Ατατούρκ και τον Νάσερ!» ανέφερε ο συντηρητικός πολιτικός Ζουλιέν Οντούλ.

​Ο Οντούλ είχε εμπλακεί σε διαμάχη καθώς βρέθηκε αντιμέτωπος με γυναίκα που φορούσε μουσουλμανική μαντίλα σε συνέλευση.

Σε βίντεο με τη φιλονικία που ανέβηκε στο Twitter, είπε στη γυναίκα που συνόδευε τον γιο της σε σχολική εκδρομή, να βγάλει τη χιτζάμπ, υποστηρίζοντας ότι τη φορούσε ως «πρόκληση» που δεν μπορούσε να γίνει «ανεκτή» μετά τη δολοφονία τεσσάρων αστυνομικών στο Παρίσι.

«Η κυρία έχει άπλετο χρόνο να φοράει τη μαντίλα στο σπίτι, στον δρόμο, αλλά όχι εδώ όχι σήμερα» δήλωσε.

Η γυναίκα ανέφερε ότι θα καταθέσει αγωγές για ρατσισμό στη Ντιζόν και στο Παρίσι.

Μετά τον καβγά ο Μακρόν προειδοποίησε κατά του «στιγματισμού» των μουσουλμάνων ή της σύνδεσης του Ισλάμ με τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Η μαντίλα βρίσκεται στο επίκεντρο αντιπαραθέσεων στη Γαλλία, που εκτιμάται ότι έχει περίπου έξι εκατομμύρια μουσουλμάνους. Ο γαλλικός νόμος απαγορεύει την πλήρη κάλυψη του προσώπου δημόσια, ενώ η χιτζάμπ που αφήνει ελεύθερο το πρόσωπο απαγορεύεται μόνο στα σχολεία και τα κυβερνητικά κτίρια. Ωστόσο, μουσουλμάνες μητέρες μπορούν να τη φοράνε σε σχολικές εκδρομές.

Tags:
Εμανουέλ Μακρόν, Γαλλία, μαντίλα, μουσουλμάνες
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK