23:49 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Επιμένει στην πρότασή του για συνδιαχείριση κοιτασμάτων και χαρακτηρίζει «λάθος» την ένταξη «μιας διαιρεμένης Κύπρου στην Ε.Ε.».

Βολές εξαπολύει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί κατά της κυπριακής πλευράς στο ζήτημα των υδρογονανθράκων σημειώνοντας ότι «προς το παρόν οι Ελληνοκύπριοι αντιμετωπίζουν τα τουρκοκυπριακά εδάφη σαν να εμπίπτουν στα δικά τους κυριαρχικά δικαιώματα».

Με αφορμή την πρότασή του για δημιουργία κοινής επιτροπής διαχείρισης υδρογονανθράκων μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων ο κ. Ακιντζί χαρακτηρίζει λάθος το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο διαπραγματεύσεων.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η πρότασή μας αντιμετωπίζεται διεθνώς όλο και πιο θετικά. Παρά το γεγονός ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν την αποδέχονται, δεν μπορεί να αγνοηθεί. Όλο και συχνότερα λέγεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά τις προτάσεις μας», αναφέρει σε αποκλειστική του συνέντευξη στη Deutsche Welle.

Αποτιμά θετικά το γεγονός ότι η πρόταση δεν απορρίφθηκε από ΟΗΕ και Ε.Ε. και αναφέρεται στις προτάσεις διαμεσολάβησης τρίτων χωρών στη διένεξη στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η Γερμανία προσφέρθηκε να διαμεσολαβήσει. Και η Ελβετία πραγματοποίησε βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση. Ενδεχομένως Αντόνιο Γκουτιέρες και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να μην στήριξαν μέχρι τώρα ανοιχτά τις τουρκοκυπριακές θέσεις, έμμεσα ωστόσο υπονοούν ότι οι προτάσεις μας αντιμετωπίζονται θετικά. Εμείς πάντως θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας» αναφέρει.

Χαρακτηρίζει «μέγα λάθος» της Ε.Ε. την ένταξη στους κόλπους της μιας διαιρεμένης Κύπρου.

Προτρέπει τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν να ξεκινήσει διάλογο με τους εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας και σημειώνει ότι η επίλυση του προβλήματος δεν εξαρτάται μόνο από την ΕΕ ή την Κομισιόν.

«Τη στιγμή που το 65% των Τουρκοκυπρίων ψήφισαν υπέρ του Σχεδίου Ανάν για την επανένωση του νησιού και το 75% των Ελληνοκυπρίων κατά, ήταν λάθος η ένταξη μιας διαιρεμένης Κύπρου στην ΕΕ. Σε παγκόσμιο επίπεδο δεν υπάρχει παρόμοια περίπτωση» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Εμείς θεωρούμε ότι προορισμός μας είναι η ΕΕ. Είμαστε μια κοινωνία που ασπάζεται τις αξίες της ΕΕ και σέβεται απεριόριστα τη Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου» αναφέρει.

Tags:
Ανατολική Μεσόγειος, Κυπριακό, Κύπρος, τουρκοκύπριοι, Μουσταφά Ακιντζί
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK