11:45 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν την αξιοπιστία της δήλωσης των ΗΠΑ που ανακοίνωσαν τον θάνατο του Μπαγκντάντι, ηγέτη του ISIS, και πιστεύει ότι τέτοιες πληροφορίες θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από διαφορετικές αρχές στο έδαφος, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ.

«Δεν μπορούμε προσωπικά να επιβεβαιώσουμε την ακρίβεια αυτών» απάντησε αναφερόμενος στην ανακοίνωση του θανάτου του Μπαγκντάντι. «Εμπιστευόμαστε την αξιοπιστία διαφορετικών πηγών πληροφόρησης, ωστόσο, προφανώς, κάθε πληροφορία θα πρέπει να επιβεβαιώνεται από διαφορετικές αρχές στο έδαφος».

Η ομάδα παρακολούθησης τρομοκρατικών οργανώσεων του ΟΗΕ δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τη δολοφονία του Μπαγκντάντι, ωστόσο λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τις αμερικανικές δηλώσεις και θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να το επιβεβαιώσει το συντομότερο δυνατό, ανέφερε ο συντονιστής της ομάδας Έντμουντ Φίτον-Μπράουν.

«Όχι δεν έχω πληροφορίες γι’ αυτό. Η μεθοδολογία μας είναι τέτοια ώστε να αντιμετωπίζουμε όλες τις ειδήσεις με προσοχή μέχρι να ακούσουμε να εκφράζονται σε εμάς απευθείας και με εμπιστοσύνη από τα κράτη μέλη. Ό,τι έχουμε μέχρι στιγμής είναι η δημόσια ανακοίνωση από τους αμερικανούς, αλλά αυτό δεν φαίνεται σαν μία πολύ σίγουρη ανακοίνωση. Φαίνονται πολύ σίγουροι. Ισχυρίζονται ότι το έχουν διασταυρώσει. Και φυσικά θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με μεγάλη αμηχανία αν δεν το είχαν κάνει. Επομένως νομίζω ότι πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψιν. Θα κάνω ερωτήσεις στου Αμερικανούς και άλλους για να προσπαθήσουμε να λάβουμε διαβεβαιώσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα» ανέφερε.

Η πιθανή εξάλειψη του ηγέτη του ISIS θα μπορούσε να σημαίνει «πάρα πολλά» δήλωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ISIS διασπείρει προπαγάνδα και θέτει το ίδιο το κόμμα πάνω από το άτομο καθώς «κάθε άνθρωπος μπορεί να αντικαστασταθεί».

«Ωστόσο πιστεύω ότι το πρόβλημα που έχουν είναι ότι αυτό συμβαίνει ακριβώς μετά το καίριο χτύπημα της στρατιωτικής κατάρρευσης στις αρχές του έτους. Βρίσκονται στο σημείο όπου η αναγέννηση της ηγεσίας ήταν πιο δύσκολη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή, και προσπάθησαν να το κάνουν αυτό αλλά είναι πολύ επικίνδυνο γιατί πώς θα βάλουν σε μία θέση κάποιον; Πώς θα πάρουν από το πρόσωπο αυτό την πίστη και την εξουσία που είχε ο Μπαγκντάντι και πώς θα τα επικοινωνήσουν όλα αυτά χωρίς να βάλουν ένα άτομο επίσης στο στόχαστρο; Πιστεύω λοιπόν ότι αυτό μπορεί να είναι πολύ σημαντικό χτύπημα. Αλλά δεν είναι αρκετό για να πούμε ότι είναι η αρχή του τέλους, γιατί έχουν πολύ στήριξη» τόνισε.

Ο Φίτον Μπράουν τόνισε ότι το ISIS δεν έχει την ίδια «καθαρή δομή» που έχει η αλ Κάιντα.

«Με την Αλ Κάιντα έχεις μεγαλύτερη βεβαιότητα για τη σειρά διαδοχής. Με τον ISIS για κάποιο λόγο υπάρχουν αναπληρωτές, αλλά δεν υπάρχει ένα άτομο που να έχει μπει μπροστά ως διάδοχος. Οπότε και αυτό είναι μία πρόκληση για εκείνους» πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Μόσχα: Αν αποδειχθεί ο θάνατος Μπαγκντάντι, μιλάμε για αληθινή συμβολή Τραμπ κατά της τρομοκρατίας

Tags:
ISIS, Ισλαμικό Κράτος, ΗΠΑ, ΟΗΕ, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK