10:42 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
Ο Ζόραν Ζάεφ

Ζάεφ: Σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών, μέρος της θα παγώσει μετά το «όχι» από την ΕΕ

© AP Photo / Boris Grdanoski
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία των Πρεσπών (82)
0 01
Βρείτε μας

Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι το «όχι» της ΕΕ στα Σκόπια θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι ένα μέρος της Συμφωνίας θα παγώσει καθώς συνδέεται με την ενταξιακή διαδικασία.

Το «όχι» από την Ευρώπη στα Σκόπια για την έναρξη ενταξιακών διαδικασιών, θέτει ενδεχομένως σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών περιέχει συγκεκριμένα που συνδέονται με το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων. Μιλώντας, στο Euronews, διευκρίνισε ότι η χώρα δεν περιμένει άμεση ένταξη στην ΕΕ, όμως ένα «ναι» θα αποτελούσε κίνητρο ώστε Σκόπια και Τίρανα να συνεχίσουν στον σωστό δρόμο.

«Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εφαρμογής της Συμφωνίας και του ανοίγματος και κλεισίματος των κεφαλαίων ένταξης», δήλωσε ο Ζάεφ, διευκρινίζοντας ότι αφορούν κυρίως σε προβλέψεις για την εσωτερική χρήση και ότι ήταν κάτι που δέχτηκε η Ελλάδα.

«Στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μέρος της θα παγώσει, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο συνδέονται μεταξύ τους, διότι η διαδικασία εναλλαγής των κεφαλαίων σημαίνει ότι θα παραδώσουμε την εθνική μας κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Ζάεφ.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή τόσο για τα Σκόπια όσο και γενικότερα για τα δυτικά Βαλκάνια, υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις τόσο στη συγκεκριμένη περιοχή όσο και σε όλη την ΕΕ.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική για εμάς και το γνωρίζουμε καλά», υπογράμμισε, επισημαίνοντας την απουσία, όπως είπε, άλλων επιλογών καθώς «δεν μας προσφέρουν δημοκρατία, κράτος δικαίου, ελευθερίες».

Πρόσθεσε ότι εάν «τα φώτα από τα άστρα στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σβήσουν, τότε εδώ θα πέσει σκοτάδι», εκτιμώντας ότι θα υπάρξει έδαφος για την άνοδο του εθνικισμού, τη ριζοσπαστικοποίηση, κάτι που εάν συμβεί θα προκαλέσει πρόβλημα σε όλα τα Βαλκάνια.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. δεν άναψε το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και με την Αλβανία. Το ευρωπαϊκό «μπλόκο» προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στα Σκόπια, με τον Ζόραν Ζάεφ να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές για τις 12 Απριλίου 2020.

Η ΕΕ διευκρίνισε ότι το ζήτημα της ένταξης θα εξεταστεί εκ νέου τον Μάιο του 2020. Πίσω από το ευρωπαϊκό μπλόκο φέρεται να βρίσκεται η Γαλλία καθώς το Παρίσι ζητά τη ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος ένταξης στην ΕΕ. Η ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων αποτελούσε ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της κυβέρνησης Ζάεφ, ιδιαίτερα κατά την προσπάθεια να γίνει δεκτή η Συμφωνία των Πρεσπών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ζάεφ για μπλόκο της ΕΕ: Ουλή χαραγμένη στο πρόσωπό μου, αλλά τα σημάδια δείχνουν την αξία της μάχης

Σκόπια: Πώς διαμορφώνονται οι εξελίξεις μετά το «μπλόκο» της ΕΕ - Η παραίτηση Ζάεφ και οι εκλογές

Θέμα:
Συμφωνία των Πρεσπών (82)
Tags:
Ελλάδα, Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία, Ευρωπαϊκή Ένωση, ένταξη, συμφωνία των Πρεσπών, Ζόραν Ζάεφ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK