00:58 06 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 01
Βρείτε μας

Η Σία Αναγνωστοπούλου σχολιάζει στο Sputnik τις δηλώσεις Ζάεφ. Δεν μπορεί να «παγώσει» η Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν υπονομεύεται το erga omnes. Ανησυχητική και επικίνδυνη αδράνεια από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Το «όχι» από την Ευρώπη που έλαβε η Βόρεια Μακεδονία για την έναρξη ενταξιακών διαδικασιών, θέτει ενδεχομένως σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ. Μιλώντας στο Euronews, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας διευκρίνισε ότι ένα μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών θα «παγώσει», καθώς, η Συμφωνία συνδέεται με το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ζάεφ, η Σία Αναγνωστοπούλου εξηγεί ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να «παγώσει». Και προσθέτει: «Τo erga omnes δε δύναται ούτε να παγώσει, ούτε να υπονομευτεί, καθώς έχει κατοχυρωθεί με συνταγματική αναθεώρηση στη Βόρεια Μακεδονία. Η χρήση του ονόματος Βόρεια Μακεδονία είναι δεδομένη τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Αυτό που μπορεί να καθυστερήσει είναι ο ρυθμός στην αλλαγή των χιλιάδων διοικητικών εγγράφων της Βόρειας Μακεδονίας, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν υπονομεύει το erga omnes», εξήγησε μιλώντας στο Sputnik, η Σία Αναγνωστοπούλου, αναπληρώτρια τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ανησυχητικό είναι ότι αυτή τη στιγμή, στην αναζήτησή του για συμμάχους για την ενταξιακή διαδικασία, ο Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται στην Ιταλία, ενώ η Ελλάδα είναι απούσα. Αντί, δηλαδή, να ζητάει τη δική μας βοήθεια, στρέφεται αλλού. Βλέπουμε άλλες χώρες να γίνονται πρωταγωνιστές στα Βαλκάνια. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι απολύτως απούσα. Αυτό είναι επικίνδυνο, σε συνδυασμό με την απόλυτη αδράνεια που βλέπουμε εκ μέρους των Επιτροπών σχετικά με τα εμπορικά σήματα και τα σχολικά βιβλία», σχολίασε η πρώην υπουργός.

Απούσα η Ελλάδα 

Και συνέχισε: «Η Ελλάδα, τα προηγούμενα χρόνια, ανέπτυξε μια πολυεπίπεδη ενεργητική πολιτική που έβγαλε τη χώρα από την αδράνεια. Αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα είχε αναλάβει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο μέσω της υπογραφής της Συμφωνίας, αλλά και με όλες τις άλλες συνεργασίες που αναπτύξαμε στα Βαλκάνια. Τώρα, δυστυχώς, βλέπουμε την κυβέρνηση της ΝΔ να μην παίρνει καμία πρωτοβουλία, ενώ αφήνει τα πράγματα να εξελίσσονται ανάλογα με την επιθυμία της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Δανίας. Η ΝΔ νομιμοποιεί τη θέση της Γαλλίας. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι, κινδυνεύουμε να βρεθούμε εκτός Βαλκανίων. Χώρες όπως οι Ολλανδία, Δανία και Ιταλία έχουν λόγο για το τί μέλλει γενέσθαι στα δυτικά Βαλκάνια, ενώ, η χώρα μας είναι απολύτως απούσα από αυτή τη διαδικασία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Πιθανές παρεμβάσεις των ΗΠΑ στη Γαλλία» για την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε.

Tags:
Σία Αναγνωστοπούλου, συμφωνία των Πρεσπών, Βόρεια Μακεδονία, Ζόραν Ζάεφ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK