21:43 09 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία των Πρεσπών (95)
0 0 0
Βρείτε μας

Αλλαγή 180 μοιρών πραγματοποίησε ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος - μετά τις αντιδράσεις της Αθήνας και των Βρυξελλών - προέβη σε αναδίπλωση, ανασκευάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε μόλις λίγες ώρες... κατάφερε να αλλάξει γνώμη ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος πλέον διαμηνύει ότι η Βόρεια Μακεδονία θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρά το γεγονός ότι δεν έλαβε ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Χθες είδα κάποιες αντιδράσεις, ακόμη και από την ελληνική πλευρά, σε σχέση με τη συνέντευξη στο Euronews. Οπωσδήποτε θα συνεχίσουμε την εφαρμογή τη Συμφωνία των Πρεσπών» δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ανασκευάζοντας τη χθεσινή δήλωση περί «παγώματος» μέρους της συμφωνίας.

Και συνέχισε: «Πρέπει να εμπνεύσουμε τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας να εφαρμόσουν τη συμφωνία. Ολοκληρώσαμε με επιτυχία όσες παρατηρήσεις ήρθαν από την ελληνική πλευρά».

«Είδαμε ότι το ίδιο έκαναν και οι Έλληνες. Αλλά περιμένουμε συγκεκριμένα βήματα, καθώς υπάρχουν υποχρεώσεις που πρέπει να υλοποιηθούν» έσπευσε να συμπληρώσει, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα «republika.mk».

Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινή του συνέντευξη στο «Euronews», ο Ζόραν Ζάεφ προειδοποίησε με «πάγωμα» μέρους της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά το «όχι» της Κομισιόν στην έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας.

«Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εφαρμογής της Συμφωνίας και του ανοίγματος και κλεισίματος των κεφαλαίων ένταξης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μέρος της θα παγώσει, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. δεν άναψε το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και με την Αλβανία. Το ευρωπαϊκό «μπλόκο» προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στα Σκόπια, με τον Ζόραν Ζάεφ να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές για τις 12 Απριλίου 2020.

Η Ε.Ε. διευκρίνισε ότι το ζήτημα της ένταξης θα εξεταστεί εκ νέου τον Μάιο του 2020. Πίσω από το ευρωπαϊκό μπλόκο φέρεται να βρίσκεται η Γαλλία, καθώς το Παρίσι ζητά τη ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος ένταξης στην Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σία Αναγνωστοπούλου στο Sputnik για δηλώσεις Ζάεφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να «παγώσει»

Κομισιόν: Είμαστε βέβαιοι ότι τα Σκόπια θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τη Συνθήκη των Πρεσπών

Θέμα:
Συμφωνία των Πρεσπών (95)
Tags:
ονομασία Σκοπίων, Σκοπιανό, Σκοπιανό, συμφωνία, Διαπραγμάτευση, διαπραγματεύσεις, ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Σκόπια, συμφωνία των Πρεσπών, συμφωνία των Πρέσπων, Ζόραν Ζάεφ, Βόρεια Μακεδονία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK