13:25 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ανώτερος διπλωμάτης των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στις προσπάθειες των Σκοπίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δύο εβδομάδες μετά γαλλικό βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στις προσπάθειες των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, δύο εβδομάδες μετά το γαλλικό βέτο στις συνομιλίες ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Μάθιου Πάλμερ, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν η Βόρεια Μακεδονία να γίνει το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ σύντομα, μετά από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με το Associated Press.

Τα Σκόπια ελπίζουν να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία μέχρι το τέλος του έτους ή τον Ιανουάριο.

Την Τρίτη, ο κ. Ζάεφ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι το «όχι» από την ΕΕ στα Σκόπια για την έναρξη ενταξιακών διαδικασιών, θέτει ενδεχομένως σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ωστόσο, μία ημέρα αργότερα προχώρησε σε αναδίπλωση, σημειώνοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρά το γεγονός ότι δεν έλαβε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Ζάεφ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είπε ότι ο κ. Ζάεφ εκμεταλλεύεται τα προβλήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών και τόνισε ότι Η Ελλάδα θα παρακολουθεί στενά την ανταπόκριση των γειτόνων στις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο της Συμφωνίας.

Διαβάστε επίσης:

Σία Αναγνωστοπούλου στο Sputnik για δηλώσεις Ζάεφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να «παγώσει»

Κώστας Γκιουλέκας στο Sputnik για δηλώσεις Ζάεφ: Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα του «βέτο»

Σχετικά:

«Πιθανές παρεμβάσεις των ΗΠΑ στη Γαλλία» για την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε.
Tags:
Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζόραν Ζάεφ, ΕΕ, ΝΑΤΟ, Βόρεια Μακεδονία, Σκόπια, Ουάσιγκτον, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK