11:11 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Κρίση στη Βενεζουέλα (299)
0 0 0
Βρείτε μας

Η Μαδρίτη συμπορεύθηκε με τις ΗΠΑ και αναγνώρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιδο ως «μεταβατικό πρόεδρο» της Βενεζουέλας. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας συνέχισε να ενεργεί ως μεσολαβητής, επιτρέποντας στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας να πραγματοποιεί οικονομικές συναλλαγές με την Κούβα.

Το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει κυρώσεις εναντίον της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας και άλλων φορέων που εμπλέκονται σε συναλλαγές με κεφάλαια που ανήκουν στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας, δήλωσαν πηγές με γνώση του θέματος, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι νέες κυρώσεις δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν από τις ισπανικές γενικές εκλογές της 10ης Νοεμβρίου.

Οι πηγές του Bloomberg δεν έδωσαν πρόσθετες λεπτομέρειες για τα μέτρα, εκτός από το ότι Ισπανοί αξιωματούχοι είχαν λάβει προειδοποίηση για τους πιθανούς περιορισμούς.

Κατά το Bloomberg, οι απειλές για κυρώσεις μπορούν να θεωρηθούν ως «μήνυμα» για να αναγκαστεί η Ισπανία να αλλάξει την πολιτική της εν μέσω της απόφασης της Banco de Espana να συνεχίσει τις συναλλαγές με το Καράκας, επιτρέποντας στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας να μεταφέρει και να λάβει κονδύλια παρά τη σειρά κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Η Ισπανία λέει «όχι» στο αίτημα παγώματος περιουσιακών στοιχείων

Ο ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα, Έλιος Άμπραμς, φέρεται να ταξίδεψε πρόσφατα στη Μαδρίτη για να ζητήσει από την ισπανική κυβέρνηση να ακολουθήσει την πολιτική των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου και να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας στις ισπανικές τράπεζες.

Ισπανοί αξιωματούχοι φέρεται να απάντησαν ότι δεν θα παγώσουν περιουσιακά στοιχεία εκτός εάν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο Bloomberg ότι η Μαδρίτη δεν θα δικαιολογούσε πιθανές πιέσεις στις ΗΠΑ για κυρώσεις.

Λίγο μετά την αναγνώριση του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουάιδο ως «προσωρινού προέδρου» της χώρας τον Ιανουάριο, με τη στήριξη των ΗΠΑ, η ισπανική κυβέρνηση φάνηκε να επικρίνει την αμερικανική πολιτική, με τον υπουργό Εξωτερικών Γιόζεπ Μπορέλ να λέει αργότερα σε δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο φαινόταν ισχυρότερος καθώς αντιστεκόταν στην πίεση των ΗΠΑ, κάτι που οι ΗΠΑ αγνοούσαν.

Εξάλλου, η Ισπανία εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή της για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση κατά του Καράκας και κατηγόρησε τη διοίκηση του Τραμπ να ενεργεί «σαν καουμπόης» με τις δηλώσεις της ότι «όλες οι επιλογές» είναι στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής παρέμβασης.

Η Ισπανία έχει επίσης επικρίνει την αμερικανική πολιτική κυρώσεων έναντι της Κούβας, συμμάχου της Βενεζουέλας, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να αμφισβητήσει την επέκταση των κυρώσεων των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου τον Απρίλιο.

Η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει σοβαρή πολιτική κρίση από τα τέλη Ιανουαρίου, όταν ο Γκουάιδο αυτοανακηρύχθηκε «προσωρινός πρόεδρος», λαμβάνοντας την άμεση στήριξη των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων και Νοτιοαμερικανών συμμάχων τους.

Ο πρόεδρος Μαδούρο κατηγορεί τον Γκουάιδο ότι είναι μαριονέτα των ΗΠΑ και ότι συνεργάζεται με την Ουάσιγκτον για να πραγματοποιήσει πραξικόπημα, προκειμένου να προσπαθήσει να απομακρύνει τους φυσικούς πόρους της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Ο Τραμπ μπλοκάρει όλες τις πτήσεις προς την Κούβα, αλλά εξαιρεί την Αβάνα

«Δώρο» 98 εκατ. δολάρια των ΗΠΑ στην αυτοαποκαλούμενη κυβέρνηση του Γκουάιδο

Θέμα:
Κρίση στη Βενεζουέλα (299)

Σχετικά:

Μόνιμη οικονομική αποστολή στη Βενεζουέλα εξετάζει η Ρωσία
Tags:
κυρώσεις, Κούβα, Ισπανία, ΗΠΑ, Χουάν Γκουάιδο, Νικολάς Μαδούρο, κρίση στη Βενεζουέλα, Βενεζουέλα, Βενεζουέλα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK