02:42 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Τουρκία – Συρία: Η στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» (303)
0 02
Βρείτε μας

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, δεν έκρυψε την επιθυμία των ΗΠΑ να συνεχίσουν να ελέγχουν τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της βόρειας Συρίας.

Τα αμερικανικά σχέδια περί συνέχισης του ελέγχου των συριακών πετρελαϊκών κοιτασμάτων επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, επικαλούμενος ως δικαιολογία τον κίνδυνο των… τρομοκρατών ή «άλλων παραγόντων».

«Η αποστολή μας αφορά τη διασφάλιση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων και την αποτροπή πρόσβασης του ISIS και άλλων παραγόντων της περιοχής, σ’ αυτά. Όπως και να διασφαλίσουμε ότι οι κουρδικές SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις), θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση» τόνισε, χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον υπουργό Άμυνας της Αυστραλίας.

Πρόσθεσε δε, ότι οι πετρελαϊκές πηγές στη βόρεια Συρία είναι πολύ σημαντικές και γι’ αυτό πρέπει να διαφυλαχθούν.

Επανέλαβε μάλιστα, ότι πρέπει να αποτρέψουμε την πρόσβαση του Ισλαμικού Κράτους στα πετρελαϊκά κοιτάσματα. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουν πρόσβαση τα μέλη του ISIS».

Η αμερικανική προσπάθεια ελέγχου των συριακών πετρελαϊκών κοιτασμάτων έχει τύχει της έντονης κριτικής τόσο της Δαμασκού, όσο και των συμμάχων της.

Την προηγούμενη εβδομάδα, χαρακτηριστικά, η Μόσχα δημοσίευσε φωτογραφίες από παράνομη εξαγωγή συριακού πετρελαίου, η οποία πραγματοποιούταν υπό την εποπτεία και την προστασία του αμερικανικού στρατού.

Την Πέμπτη, παράλληλα, ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ δήλωσε ότι «παρά την εγκληματική φύση των αμερικανικών ενεργειών, ο πρόεδρος Τραμπ είναι ενδεχομένως ο “καλύτερος” πρόεδρος των ΗΠΑ».

«Είναι ο καλύτερος όχι χάρη στις καλές πολιτικές του, αλλά επειδή είναι πιο διαφανής και πιο ευθύς, λέγοντας ότι “χρειαζόμαστε το πετρέλαιο”, “θέλουμε να ξεφορτωθούμε κάποιους”, “θέλουμε να ανταλλάξουμε χάρες με χρήματα”» έσπευσε να προσθέσει.

Και κατέληξε: «Αυτή είναι η αμερικανική πολιτική. Τι καλύτερο από έναν τίμιο εχθρό;».

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας, την παραμονή 900 Αμερικανών στρατιωτών στη βόρεια Συρία, εκ των οποίων οι 500 θα έχουν ως στόχο την «προστασία του συριακού πετρελαίου».

Τα περισσότερα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Συρίας βρίσκονται στα βόρεια και τα βορειοανατολικά της χώρας, περιοχές οι οποίες ελέγχονται από τους – υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ - Κούρδους.

Πάντως, η εξαγωγική δραστηριότητα της Συρίας είναι σχετικά μικρή, ιδίως σε σχέση με τις γειτονικές χώρες, και υπολογίζεται σε περίπου 3,2 δισ. δολάρια ετησίως. Βέβαια, τα στοιχεία αυτά αφορούν το 2010, δηλαδή λίγους μήνες πριν την έναρξη του πολυετούς εμφυλίου πολέμου.

Θέμα:
Τουρκία – Συρία: Η στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» (303)
Tags:
Μπασάρ Αλ Άσαντ, Δαμασκός, Ρωσία, αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, ΗΠΑ, εξόρυξη, κοίτασμα, Πετρέλαιο, πόλεμος στη Συρία, Συρία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK