09:55 06 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 20
Βρείτε μας

Η άρνηση των ΗΠΑ να εκδώσουν βίζα σε μέλη της ρωσικής αποστολής, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, οδήγησε τη Μόσχα να καταθέσει ψήφισμα για μετεγκατάσταση της έδρας, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα.

Το είπε και το έκανε η Ρωσία, καθώς όχι μόνο κατέθεσε αίτημα για μετεγκατάσταση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είτε στη Βιέννη είτε στη Γενεύη, αλλά αυτό πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα.

Ο Αντρέι Μπελούσοφ, Ρώσος αναπληρωτής μόνιμος εκπροσώπος στα γραφεία του ΟΗΕ στη Γενεύη, δήλωσε στο Sputnik την Παρασκευή (1/11): «Υποθέτω ότι το ψήφισμα θα υποβληθεί σε ψηφοφορία στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Η Πρώτη Επιτροπή άρχισε να ψηφίζει επί ψηφισμάτων, σήμερα είναι η πρώτη μέρα».

Γιατί η Ρωσία κατέθεσε το αίτημα

Η Ρωσία κατέθεσε αίτημα για μετεγκατάσταση του ΟΗΕ ύστερα από την άρνηση των ΗΠΑ να εκδώσουν βίζα σε μέλη της ρωσικής αποστολής, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Τη σχετική πρόταση αποκάλυψε, αρχικά, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με σκοπό τη διασφάλιση πρόσβασης στο Σώμα όλων των αποστολών του κόσμου. Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο, ο αναπληρωτής απεσταλμένος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Ντμίτρι Πολιάνσκι, πρότεινε να μετεγκατασταθεί η Πρώτη Επιτροπή από τη Νέα Υόρκη είτε στη Βιέννη είτε στη Γενεύη.

Η έδρα του ΟΗΕ βρίσκεται σε μια εξωεδαφική ζώνη που διέπεται από τη Συμφωνία Έδρας του 1947 μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πάντως, σύμφωνα με το άρθρο ΙΧ της προαναφερθείσας Συμφωνίας, δεν απαγορεύεται η μετεγκατάσταση του ΟΗΕ εάν αποφασιστεί κάτι τέτοιο.

Διαβάστε ακόμα:

Ανησυχία ΟΗΕ για την άρνηση των ΗΠΑ να δώσει βίζα σε Ρώσους διπλωμάτες

Tags:
ΟΗΕ, ψήφισμα, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK