21:56 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Κρίση στη Βενεζουέλα (302)
0 01
Βρείτε μας

Ο νέος πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, έχει δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι ο «νούμερο ένα σύμμαχος» της χώρας του.

Τους διπλωμάτες της Βενεζουέλας απελαύνει η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ, δίνοντας τους διορία 48 ωρών να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η απόφαση ελήφθη σύμφωνα με την ψήφο του Ελ Σαλβαδόρ στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS), η οποία υποστηρίζει έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που καταδικάζει εικαζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα.

​Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο «νούμερο ένα σύμμαχος» της χώρας του.

Ο Μπουκέλε έχει αναγνωρίσει τον επικεφαλής της νομοθετικής εξουσίας της Βενεζουέλας Χουάν Γκουάιδο ως «μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας» και τάχθηκε υπέρ της παραλαβής διαπιστευτηρίων από τη νέα διπλωματική αντιπροσωπεία της Βενεζουέλας.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ελ Σαλβαδόρ, Ρόναλντ Τζόνσον, επικρότησε το βήμα της κυβέρνησης του Μπουκέλε και δήλωσε ότι ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ βρίσκεται «στη σωστή πλευρά της ιστορίας», αναγνωρίζοντας τον Γκουάιδο ως «προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας».

​Ο Μπουκέλε ανέλαβε την προεδρία του Ελ Σαλβαδόρ την 1η Ιουνίου και από την αρχή απομακρύνθηκε από τη Βενεζουέλα και κήρυξε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τον μεγαλύτερο ιστορικό σύμμαχο της χώρας του.

Η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει σοβαρή πολιτική κρίση από τα τέλη Ιανουαρίου, όταν ο Γκουάιδο αυτοανακηρύχθηκε «προσωρινός πρόεδρος», λαμβάνοντας την άμεση στήριξη των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων και Λατινοαμερικάνων συμμάχων τους.

Ο πρόεδρος Μαδούρο κατηγορεί τον Γκουάιδο ότι είναι μαριονέτα των ΗΠΑ και ότι συνεργάζεται με την Ουάσιγκτον για να πραγματοποιήσει πραξικόπημα, προκειμένου να προσπαθήσει να απομακρύνει τους φυσικούς πόρους της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

«Δώρο» 98 εκατ. δολάρια των ΗΠΑ στην αυτοαποκαλούμενη κυβέρνηση του Γκουάιδο

Οι ΗΠΑ εξετάζουν κυρώσεις κατά της Ισπανίας για «οικονομική βοήθεια» στον Μαδούρο

Θέμα:
Κρίση στη Βενεζουέλα (302)

Σχετικά:

Οι ΗΠΑ εξετάζουν κυρώσεις κατά της Ισπανίας για «οικονομική βοήθεια» στον Μαδούρο
Tags:
Χουάν Γκουάιδο, Νικολάς Μαδούρο, Λατινική Αμερική, ΗΠΑ, Ελ Σαλβαδόρ, Βενεζουέλα, κρίση στη Βενεζουέλα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK