ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Σημειώνεται ότι την Κυριακή, για πρώτη φορά, ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος δεν μνημόνευσε στη λειτουργία της Κυριακής, στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Τη διαφωνία του με τον Πατριάρχη Μόσχας ως προς την απόφαση να μην μνημονεύσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του σύμφωνα με τον philenews.gr «την στάση τού Πατριάρχη Μόσχας την θεωρώ απαράδεκτη. Δεν κόβουμε το μνημόσυνο ενός άλλου Προκαθημένου επειδή διαφωνούμε με μια θέση του. Μόνο εάν γίνει αιρετικός κάποιος διακόπτουμε κοινωνία μαζί του. Και αυτό που ξέρω είναι ότι ούτε ο Οικουμενικός ούτε ο Αθηνών είναι αιρετικοί».

Σημειώνεται ότι την Κυριακή, για πρώτη φορά, ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος δεν μνημόνευσε στη λειτουργία της Κυριακής, στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Ούτε κατά τη διάρκεια που η εκκλησιαστική χορωδία ευχήθηκε «χρόνια πολλά» σε όλους τους αρχιεπισκόπους αναφέρθηκε το όνομα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Τόνισε πάντως ότι «αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με αυτούς. Αν και προσπαθήσαμε να μεσολαβήσουμε ώστε να γίνει μία συνάντηση προς εξεύρεση λύσης, εντούτοις αυτό δεν άρεσε και έτσι δεν επιμείναμε. Αλλά ούτε ο Οικουμενικός θέλει να συναντηθεί με τον Μόσχας, ούτε κι ο Μόσχας θέλει να συναντηθεί με τον Οικουμενικό. Για αυτό εξάλλου και ως Εκκλησία Κύπρου τηρούμε μία ουδέτερη στάση διότι δεν συμφωνούμε με την στάση κανενός από τους δύο και δεν προχωρήσαμε στη μνημόνευση κανενός νέου Προκαθημένου».

Τον Ιανουάριο, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε εκχωρήσει αυτοκεφαλία στην αποκαλούμενη Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία είχε προκύψει μετά από λεγόμενη «ενωτική σύνοδο» στο Κίεβο με επικεφαλής τον Επιφάνιο. Η απόφαση του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, έγινε με αμερικανική καθοδήγηση.

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνωρίζουν την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει αυτοκεφαλία. Το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει σημειώσει πως πρόκειται για «νομιμοποίηση του σχίσματος».

Tags:
σχισματική εκκλησία, ουκρανικό, ουκρανική εκκλησία, Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, Οικουμενικό Πατριαρχείο, Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, Πατριαρχείο Μόσχας, ιερέας, Κύπρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK